JBGG gaat trends in jeugdcultuur volgen
De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) richt dit jaar de commissie Jeugdwijzer op, die ontwikkelingen in de jeugdcultuur en de kerk moet signaleren, doordenken en eventueel op het jeugdwerk toespitsen.
In het jaarverslag 2008 maakt de JBGG melding van de nieuwe commissie. Tot nu toe hielden vooral de landelijke jeugdwerk-adviseurs zich bezig met ontwikkelingen en trends die van belang zijn voor het jeugdwerk. Zij werden hiertoe gestimuleerd door aanvragen van gemeenten en scholen. De commissie Jeugdwijzer zal meer structureel te werk gaan. De eventuele vertaling naar de praktijk van het jeugdwerk kan bezinnend of praktisch van aard zijn. De jeugdbond hoopt zo ook in de toekomst op een adequate manier in te spelen op ontwikkelingen.De JBGG heeft te maken met een toenemende vraag van ouders, scholen en kerkenraden om ondersteuning. Volgens het jaarverslag is er behoefte aan deskundige adviezen op het terrein van jeugdwerk, jeugdbeleid, moderne ontwikkelingen en de benadering van jongeren.
Ook de bond zelf wordt „meer dan ooit” geconfronteerd met deze ontwikkelingen. „In 2008 werd intensief gesproken met tieners en jongeren over bijvoorbeeld hun omgang met seksualiteit, alcohol, vrijetijdsbesteding en media. De verwachting is dat dit alleen nog maar toeneemt.”
Het totaalaantal leden van de bond steeg in het afgelopen jaar met 120 naar 9882. De +12-verenigingen en de -12-verenigingen lieten een groei zien van respectievelijk 200 en 131 leden. De +16-verenigingen verloren 211 leden. Het aantal abonnees van jongerenblad Daniël steeg met ruim 300 naar 12.041.
In financieel opzicht is 2008 een bijzonder jaar geweest, schrijft de bond in het jaarverslag. In januari van dat jaar werd de jeugdactie ”Toekomst voor de kerk” afgerond. Deze actie gaf de JBGG „een flinke financiële impuls.” Ook de vrijwillige bijdragen vielen vorig jaar „fors hoger” uit.
In de loop van 2009 zal de jeugdbond zijn huisstijl wijzigen. Ook het jaarverslag verschijnt in een nieuwe lay-out. Interviews met jongeren en kinderen larderen de verslaglegging. Henrianne (17) uit Kampen: „Kerkelijk jeugdwerk is belangrijk om jongeren toe te rusten zodat ze ook in de maatschappij goed en op een christelijke manier kunnen functioneren. Want wij moeten ooit de plaats van onze ouders innemen.”