Theater op Duitse begraafplaats vertelt levensverhaal militair
Een militaire begraafplaats als decor voor een theaterstuk. De organisator ziet er geen been in. „Ik wil het publiek iets laten ervaren van de absurditeit van de oorlog.”
De enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland, in het Limburgse Ysselsteyn, is vanaf 2 mei ruim twee weken het decor voor de theaterproductie ”Een kamer op het kerkhof”, een stuk „over oorlog en vrede en doden en dromen.”De theaterproductie moet bezoekers letterlijk deelgenoot maken van het levensverhaal van een gesneuvelde militair. Tijdens de voorstelling wandelt het publiek over de donkere begraafplaats. De route eindigt in een kamer die als twee druppels water lijkt op die van Anne Frank.
Het Jeugd OntmoetingsCentrum Ysselsteyn organiseert de toneelproductie. Het primaire doel is educatief; de jeugd ontmoet het verleden.
Voor Kees van der Zwaard, schrijver van het toneelscript, staat de locatie van de theatervoorstelling garant voor het succes ervan. „Tussen 3000 kruisen staan is een unieke belevenis. Ik wil het publiek iets laten ervaren van de absurditeit van de oorlog. Over de intensiteit van deze indrukwekkende locatie kan geen theatermaker heen.”
Negatieve reacties op de keuze voor een begraafplaats heeft Van der Zwaard nog niet gekregen, stelt hij desgevraagd. Het publiek hoeft volgens hem dan ook geen spektakel te verwachten. „De begraafplaats zelf doet zijn werk. Het grootste onderdeel van de voorstelling is een stille tocht over de begraafplaats. Bij een aantal graven staan figuranten. Zij verbeelden de relatie van de gesneuvelde militairen met hun familie.”
Na de stille tocht vertelt Van der Zwaard het levensverhaal van een jonge militair. „Fictief, dat wel, maar het geeft inzicht in de grimmige omstandigheden vlak voor en tijdens de oorlog.”
Ook de gemeente Venray, waar de begraafplaats onder valt, plaatst geen kanttekeningen bij de opvoering. „De Duitse begraafplaats is relatief onbekend in Nederland”, volgens een woordvoerster. „We hopen hiermee meer aandacht te krijgen voor de unieke plaats in Ysselsteyn en de historie ervan. De geschiedenis moet levend gehouden worden.”