Kans op coalitie CDA/PvdA groeit
Nu in de peilingen de sociaal-democraten flink stijgen en de VVD wegzakt, lijkt de kans op een CDA/PvdA-coalitie toe te nemen. CDA en VVD vliegen elkaar meer dan voorheen in de haren, bijvoorbeeld over het gezin en over ontwikkelingssamenwerking.
Peiling
Het CDA regeert na de verkiezingen van 22 januari nog steeds het liefst verder met de VVD, maar de kansen op een coalitie van CDA en PvdA nemen toe. De sociaal-democraten stijgen in de peilingen nadat hun lijsttrekker Bos afgelopen vrijdag koor de kijkers werd uitgeroepen als de winnaar van het eerste lijsttrekkersdebat op televisiezender RTL4.
Volgens een maandag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van SBS zou de PvdA als er nu verkiezingen waren maar liefst 35 zetels scoren, een winst van twaalf ten opzichte van het huidige aantal. De VVD, die in de peiling van De Hond vorige week nog 27 zetels haalde, zou terugvallen op 24, net zoveel als bij de verkiezingen in mei.
Volgens de peiling van De Hond zouden CDA en PvdA samen met 81 zetels een ruime kamermeerderheid halen. Met de VVD komt het CDA niet verder dan 70 van de 150 kamerzetels.
OS-bezuiniging (I)
Dat de VVD 800 miljoen euro wil bezuinigen op de ontwikkelingssamenwerking is voor het CDA onbespreekbaar. Dat zei zowel premier en lijsttrekker Balkenende als fractievoorzitter Verhagen maandag in reactie op de VVD-plannen die verdergaande bezuinigingen mogelijk moeten maken.
De VVD wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking terugschroeven naar de internationaal afgesproken norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product. Hoewel veel westerse landen daar ver onder zitten, heeft Nederland voor zichzelf steeds vastgehouden aan 0,8 procent. Het CDA is er pertinent voor om dat te blijven doen.
VVD-leider Zalm realiseert zich dat hij in mogelijke coalitiebesprekingen met het CDA water bij de wijn zal moeten doen, zo zei hij maandagavond. Maar voorlopig wil hij laten zien waar de VVD staat. De veiligheid in eigen land moet volgens hem absoluut prioriteit krijgen.
Ook met betrekking tot een minister voor Ontwikkelingssamenwerking verschillen CDA en VVD stevig van mening. Het CDA wil dat er weer een minister komt, de VVD vindt dat onnodig.
OS-bezuiniging (II)
De VVD kreeg maandag volop steun van de LPF. Die partij presenteerde haar verkiezingsprogramma. Tot nog toe had de LPF slechts een korte lijst met aandachtspunten op haar website.
In het programma kiest de LPF voor nog veel verdergaande bezuinigingen op de ontwikkelingssamenwerking: de armen der wereld moeten wat de geel-blauwe stropdassen betreft maar liefst 4 miljard euro inleveren. Verder wordt de geldstroom omgegooid: „Er gaan nu honderden miljoenen aan blanco cheques naar dictaturen”, aldus lijsttrekker Herben. „Er is bijna geen land in Afrika dat niet gruwelijk corrupt is.” De LPF wil het geld daarom niet meer aan de landen zelf geven, maar aan organisaties zoals Memisa, omdat die het volgens Herben wel juist besteden.
Het LPF-programma kent ook andere harde bezuinigingen. Omdat inburgeringsprojecten niet werken, mag daar 2 miljard vanaf. Miljonairs krijgen niet langer WAO, wat ook een miljardenbesparing oplevert. In de ambtenarij gaan wat de LPF betreft veel ontslagen vallen.
Sterspelers
Met dit programma hoopt LPF-leider Herben vijftien zetels in de wacht te slepen. Hij zal echter geen consequenties verbinden aan een zware nederlaag, zo zei hij maandagmiddag. „Alleen bij minder dan één zetel ga ik niet de Kamer in.”
Mocht de LPF door wonderlijke electorale ontwikkelingen alsnog tot regeren worden geroepen, dan wil Herben niet uitsluiten dat oud-vice-premier Bomhoff of oud-minister Heinsbroek in ere wordt hersteld.
Het zal alleen niet samengaan met beide kemphanen, aldus Herben. „Twee sterspelers in één team, dat werkt niet.”
ChristenUnie en zondag
Dat de ChristenUnie een partij is die de zondag hoog in het vaandel heeft, is algemeen bekend. Daarom is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat deze partij op de eerste dag van de week via de radio campagne voert. Dat wil zeggen: van de 25 radiominuten die de partij tot 22 januari heeft, is 1 minuut op zondag uitgezonden.
Heeft de partij daar geen moeite mee? Jawel, zegt een CU-woordvoerder. In principe doet de ChristenUnie dit soort dingen niet, stelt hij. Ook niet als een uitzending van tevoren is opgenomen.
Het punt is echter dat het voor de ChristenUnie alles of niets was. „Wie gebruikmaakt van de gratis zendtijd voor politieke partijen, krijgt te maken met het Commissariaat voor de Media, dat via loting het uitzendschema bepaalt. Daar hebben wij geen invloed op. Daardoor kan het gebeuren dat onze boodschap een enkele keer op zondag wordt uitgezonden. Dat is vervelend, maar die 24 andere minuten doordeweeks willen we toch graag door laten gaan.”