Buitenland

Noord-Korea ziet sancties als oorlog

Noord-Korea heeft dinsdag laten weten dat als de Verenigde Staten economische sancties tegen het land afkondigen dit neerkomt op een „oorlogsverklaring.” Dit meldt het staatspersbureau KCNA. Washington moet niet kiezen voor oorlog maar voor een dialoog, aldus Pyongyang.

Buitenlandredactie
7 January 2003 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

De verklaring van KCNA maakt melding van de inbeslagname van een Noord-Koreaans schip vorige maand door Amerikaanse militairen. Het een schip had een lading wapens aan boord die bestemd waren voor Jemen. KCNA noemt deze actie bewijs van het „illegale en onmenselijke beleid van Amerika ten opzicht van Noord-Korea. Deze strategie komt neer op totale economische sancties die tot doel hebben Noord-Korea te beknotten en te isoleren. Sancties betekenen oorlog en oorlog kent geen genade”, aldus de verklaring.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag echter gezegd geen oorlog met Noord-Korea na te streven, maar te hopen dat het conflict over het nucleair programma van dat land vreedzaam wordt opgelost. „Wij hebben niet de intentie Noord-Korea binnen te vallen”, zei Bush toen hij even in het openbaar verscheen.

Het Noord-Koreaanse bewind liet onlangs weten zonder voorwaarden vooraf met de VS te willen overleggen over het conflict. Maar Pyongyang eist dan wel dat Washington een niet-aanvalsverdrag tekent.

De spanning tussen beide landen liep op nadat bekend was geworden dat Noord-Korea in het geheim een kernwapenprogramma voortzet. Dat was volgens een akkoord met de VS uit 1994 verboden. De verhoudingen verslechterden toen het regime in Pyongyang bekendmaakte een kernreactor weer te zullen opstarten en atoominspecteurs van het in Wenen gevestigde VN-atoominstituut IAEA het land uitzette.

Het IAEA geeft Noord-Korea nog één kans om zijn geheime wapenprogramma stop te zetten en opnieuw wapeninspecteurs toe te laten. Blijft Pyongyang in gebreke, dan zal het IAEA daarvan melding maken bij de VN-Veiligheidsraad, die sancties kan opleggen. Dat staat in een verklaring die het IAEA maandag heeft aangenomen na een spoedvergadering over Noord-Korea.

Er is overigens geen ultimatum gesteld waaraan Pyongyang moet voldoen, al zegt het IAEA dat de tekst die maandag is aangenomen duidelijk genoeg is. „We denken in termen van dagen en niet van weken”, aldus woordvoerster Melissa Fleming.

IAEA-voorzitter Mohamed al-Baradei zegt dat het VN-agentschap Noord-Korea een laatste kans wil geven om de crisis door middel van overleg op te lossen en een confrontatie met het Westen te voorkomen.

De Amerikaanse regering heeft positief gereageerd op de maandag in Wenen aangenomen verklaring. De Amerikaanse gezant bij de IAEA-vergadering, Kenneth Brill, riep Noord-Korea ertoe op de „huidige koers te wijzigen” en te stoppen met het ontwikkelen van kernwapens.

Ondertussen gaan de diplomatieke inspanningen om een einde te maken aan de Noord-Korea-crisis door.

De Russische minister van Defensie, Sergei Ivanov, heeft maandag opgeroepen tot „stille diplomatie” in de nucleaire kwestie rond Noord-Korea. Rusland zal de komende dagen contact zoeken met de Noord-Koreaanse regering om aan te dringen op een diplomatieke oplossing van het conflict en zo escalatie te voorkomen. Ook de Zuid-Koreaanse regering onderneemt pogingen tot een directe dialoog met Pyongyang en heeft Noord-Korea uitgenodigd voor gesprekken. Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging, Jeong Se Hyun, zouden die van 14 tot 17 januari kunnen plaatsvinden.

De Verenigde Naties hebben Noord-Korea uitgenodigd voor het World Economic Forum, eind deze maand in de Zwitserse stad Davos. Een VN-vertegenwoordiger vertrekt binnenkort naar Pyongyang om de autoriteiten een officiële invitatie te overhandigen. In het onafhankelijke forum praten kopstukken uit zakenleven, religie, wetenschap en politiek over een betere wereld. Het forum wil graag in gesprek blijven met Noord-Korea nu het land met zijn kernwapenprogramma volgens de westerse wereld een bedreiging vormt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer