Besluit ministerraad zorgt voor blijde gezichten
De actiecomités tegen ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen hebben verheugd gereageerd op het kabinetsbesluit om niet te ontpolderen. Ook SGP-politicus Van der Staaij is blij met het besluit van het kabinet.
Zowel Stichting De Levende Delta als het comité Red Onze Polder is opgelucht. Jaap Geleijnse van De Levende Delta spreekt van „een groot feest op de grens van Nederland en België.” Ook Magda de Feijter van Red Onze Polder roemt het besluit. „Er zijn enquêtes geweest waaruit bleek dat 80 procent van de Zeeuwen tegen ontpoldering was. Wij zijn blij dat de politiek naar ons heeft geluisterd.”Tweede Kamerlid Van der Staaij, een van de Kamerleden die de ontpolderingsvariant altijd heeft afgewezen, is positief over het feit dat het kabinet toch wil investeren in buitendijks natuurherstel.
„Voor degenen die zich altijd tegen de ontpoldering verzet hebben, is dit zonder meer een opsteker”, aldus Van der Staaij. „Behalve de vraag of je omwille van natuurherstel vruchtbare landbouwgrond moet prijsgeven, speelde ook de vraag: welk perceel komt na de Hedwigepolder mogelijk aan de beurt?”
Het Kamerlid noemt het terecht dat het kabinet min of meer tegen de aanbevelingen van de commissie-Nijpels in is blijven zoeken naar alternatieven. „Voor de standpunten van deze commissie was maatschappelijk en politiek weinig draagvlak. Bovendien heeft deze commissie haar aanbevelingen slecht gecommuniceerd, een beetje in de trant van: op de tanden bijten en doorpakken maar.”
Hoewel de Europese Commissie het kabinet kan terugfluiten, is Van der Staaij voor de toekomst positief gestemd. „Ik heb begrepen dat er meer rek in de Europese regels zit dan tot dusver werd aangenomen. Ik ga ervan uit dat het kabinet niet over één nacht ijs is gegaan en ook naar de Europese regels gekeken heeft.”
Fractievoorzitter Robesin van de Partij voor Zeeland gaat nog een stap verder. „De ontpoldering is nu definitief van de baan”, stelt hij. „Ik ga ervan uit dat Verburg en haar Belgische ambtgenoot het ontpolderingsplan uit de Scheldeverdragen zullen halen en dat ze daar inmiddels ook al overeenstemming over hebben. Anders had ze dit besluit nog niet gepresenteerd. De Europese Commissie zal hieraan zeker haar goedkeuring geven. De opdracht was om in de brede delta te zoeken naar mogelijkheden en dat is gebeurd.”Robesin verwacht dat de aanleg van buitendijkse schorren langs de Westerschelde de benodigde 300 hectare natuurgebied zal opleveren. „Mocht dat niet zo zijn, dan loopt de Hedwigepolder nog geen gevaar. We kunnen dan altijd nog met het afplaggen van het Land van Saeftinge aan de slag.”