Buitenland

„Vondst graf Cleopatra onwaarschijnlijk”

Archeologen in Egypte zeggen dat ze mogelijk het graf van koningin Cleopatra hebben gevonden. Egyptoloog Maarten Raven van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO) noemt de melding „onwaarschijnlijk en voorbarig.” „Het bewijs is flinterdun.”

Cultuurredactie
17 April 2009 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 07:44
Kath­leen Martinez, een egyptologe uit de Dominicaanse Republiek, maakt woensdag tijdens een persconferentie bekend dat een team archeologen mogelijk het graf van koningin Cleopatra heeft gevonden. Foto EPA
Kath­leen Martinez, een egyptologe uit de Dominicaanse Republiek, maakt woensdag tijdens een persconferentie bekend dat een team archeologen mogelijk het graf van koningin Cleopatra heeft gevonden. Foto EPA

Een archeologisch team in Egypte is de laatste drie jaar op zoek geweest naar het graf van de Egyptische koningin Cleopatra. Volgens de onderzoekers wijst radaronderzoek uit dat ze mogelijk begraven ligt in een tempel ten westen van de Egyptische havenstad Alexandrië. Daar zijn al eerder mummies gevonden van edelen, wat erop zou duiden dat Cleopatra dichtbij kan liggen. Het team wordt geleid door Zahi Hawass, hoofd van de Egyptische opgravingsdienst, en Kath­leen Martinez, een egyptologe uit de Dominicaanse Republiek. Het team van Hawass vond een 130 meter lange tunnel, met een vrouwenkop die wordt toegeschreven aan Cleopatra en munten met haar beeltenis. „Alles wijst erop dat dit de laatste rustplaats van Cleopatra is”, meent Hawass. Vervolgopgravingen zullen komende week beginnen.Maarten Raven, conservator van de Egyptische collectie van het RMO, is uiterst kritisch over de „vondst.” „Dit team is ongeveer drie jaar bezig met opgravingen 50 kilometer ten westen van de Alexandrië, in de stad Abusir, in de oudheid Taposiris Magna genoemd. Binnen een ommuring van een tempel zijn daar 27 graven gevonden van edelen. Rijke burgers lieten zich vaak bij een vorst begraven, is de redenering, dus moet hier een vorst liggen. Het bewijs is echter flinterdun. De 22 munten met de beeltenis van Cleopatra vormen geen enkel bewijs.”

„Men zegt drie schachten te hebben gevonden, waarvan er volgende week een wordt opengemaakt. Dan is het voorbarig om nu al te melden dat het graf van Cleopatra is aangetroffen.”

Volgens Raven is het veel waarschijnlijker dat Cleopatra, net als de andere Egyptische vorsten uit die tijd, in de hoofdstad Alexandrië ligt begraven. „Na haar dood in 31 voor Christus hebben de Romeinen een staatsbegrafenis toegestaan. Ook haar voorgangers liggen in Alexandrië. Helaas is deze staatsbegraafplaats nooit teruggevonden. Zo vreemd is dat trouwens niet, want het was een grote stad.”

Cleopatra was minnares van de Romeinse veldheer Marcus Antonius. Ze regeerde Egypte ongeveer 2000 jaar geleden, toen het land te kampen had met de Romeinse veroveringsdrift. Haar figuur heeft door de eeuwen heen talloze kunstenaars en schrijvers geïnspireerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer