VS: Diplomatiek offensief tegen piraten
WASHINGTON – Een Amerikaans diplomatiek offensief moet het aantal aanvallen op schepen voor de kust van Somalië gaan verminderen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, presenteerde gisteren een aantal maatregelen om de „piratenplaag” tegen te gaan.
Amerikaanse afgevaardigden gaan om de tafel zitten met de leiders van Somalië in de hoop samen tot actie te kunnen komen. Zij doen dat onder meer volgende week op een donorconferentie in België. Zij willen graag samen met de Somalische overheid de verblijfplaatsen van de piraten op het land bestrijden. Daarvoor is in december toestemming gegeven door de Verenigde Naties. Somalië, gelegen in de Hoorn van Afrika, heeft al sinds 1991 geen functionerende regering meer. Piraten en andere criminelen hebben vrij spel.Volgens CNN wil Clinton verder de bankrekeningen van de piraten bevriezen, zodat ze niet meer bij hun geld kunnen. Ook wil ze regelen dat handelaren in geavanceerde apparatuur niets meer verkopen aan piraten.
De VS gaan tevens proberen te zorgen dat schepen beter beschermd zijn tegen piraten. Nu al patrouilleren marineschepen in de wateren rond Somalië, maar dat is niet voldoende om alle kapingen tegen te gaan. Ook is het volgens Clinton van belang de daders te berechten.
De Republikeinse parlementariër Ron Paul wil dat de Amerikaanse regering de kaapvaart in ere herstelt in de strijd tegen de piraterij.
In voorbije eeuwen plachten Europese vorsten ”kaperbrieven” uit te schrijven die aan particulieren het recht gaven „ter buit te varen.” Die legitimatie door de vorst onderscheidde de vrijbuiters (kaapvaarders) van piraten. Vaak waren daarmee ook de belangen gediend van de heerser die de kaperbrief uitvaardigde.
Zo ondernam de Engelse zeevaarder Francis Drake in de 16e eeuw mede op instigatie van koningin Elizabeth I rooftochten waarbij vele Spaanse schepen werden geplunderd. Dat gebeurde in een tijd dat Engeland en Spanje vochten om de dominante positie in de wereld.
Als de Amerikaanse overheid kaperbrieven verstrekt, zouden particulieren met die legitimatie de piraten te lijf kunnen gaan. Volgens parlementariër Paul uit Texas wordt op die manier minder beslag gelegd op de marine en andere overheidsdiensten in de strijd tegen piraterij.
Somalische piraten hebben dinsdag wraak genomen na de dood van drie piraten, vorige week. Dit bleek gisteren uit uitlatingen van een piratenleider. Het Amerikaanse vrachtschip Liberty Sun ontsnapte dinsdagavond ternauwernood aan piraten voor de kust van Somalië. De zeerovers vielen het schip aan met granaten en automatische wapens. De bemanning van de Liberty Sun verschanste zich in de machinekamer en kon de hulp van de Amerikaanse marine inroepen. Toen het marineschip bij het onder vuur genomen vrachtschip aankwam, waren de piraten al gevlucht.
Er zijn voor de kust van Somalië diverse operaties tegen piraterij aan de gang. Voor de EU is er de Atalantamissie actief. Daarnaast is er een antipiraterijmissie van de NAVO. Ook China, Rusland, India, Japan en Iran hebben marineschepen gestuurd. In het Duitse parlement gaan stemmen op dat al die missies beter gecoördineerd moeten worden, liefst door de Verenigde Naties. Er zijn momenteel vijf Duitsers in handen van Somalische piraten.
Woensdag lieten piraten een Grieks vrachtschip, dat ze hadden overmeesterd, gaan. Het Griekse ministerie van Koopvaardij maakte dit bekend. Het schip met een 24-koppige bemanning werd 19 maart in de Golf van Aden gekaapt.