Strijden voor erkenning van het Nedersaksisch
Het Nedersaksisch, een streektaal die nog in het oosten en noorden van Nederland gesproken wordt, heeft „een niet te onderschatten emotionele waarde.” Bezorgde gedeputeerden van de provincie Gelderland hebben woensdag een aanvraag vastgesteld om het Nedersaksisch volledig Europees erkend te krijgen.
Samen met de provincies Drenthe, Overijssel, Groningen en de gemeenten Oost- en Weststellingwerf, voert Gelderland actie om de Nedersaksische taal te behouden. De gevraagde erkenning moet de taal beter beschermen. Op dit moment is de taal slechts deels erkend.H. Esmeijer, cultuurgedeputeerde van provincie Gelderland, is al jaren pleitbezorger van het Nedersaksisch. „Het Nedersaksisch is een mooie, rijke taal waar we heel trots op mogen zijn. Het is een belangrijk onderdeel van onze identiteit en voor veel Gelderlanders heeft het een niet te onderschatten emotionele waarde.”
Het Nedersaksisch is de moedertaal voor ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland en Duitsland. De helft daarvan zijn actieve gebruikers. „Het Nedersaksisch bevat vele unieke zegswijzen en uitdrukkingen en is bovendien Europees erfgoed waarmee, net als met monumenten, zorgzaam moet worden omgegaan”, aldus Esmeijer.
Om de Europese erkenning te ontvangen, moeten nog wat hobbels genomen worden. Allereerst moeten de provinciale staten instemmen met de aanvraag. Vervolgens kan de aanvraag worden doorgestuurd naar de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Als het Rijk dan ook akkoord gaat, zal de aanvraag ingediend worden bij de Raad van Europa.
Uiteindelijk moet het Nedersaksisch komen te vallen onder het volledige ”Europese Handvest voor regionale talen of talen van minderheden”. Dit handvest is een verdrag die Nederland in 1992 heeft ondertekend. Met de ondertekening heeft Nederland zich uitgesproken om minderheidstalen en regionale talen te beschermen.
Naar verwachting zal de erkenning niets kosten.