„Kampen wellicht slecht af met geul”
De aanleg van een hoogwatergeul bij Kampen heeft mogelijk een negatief effect op de veiligheid van de stad.
Dat heeft dijkgraaf S. Schaap van het waterschap Groot Salland gisteren gezegd. Hij bepleit daarom een gedegen onderzoek voorafgaand aan een besluit over het aanleggen van de bypass van de IJssel.Schaap reageert met zijn uitspraak op cijfers uit oude rapporten van het waterschap uit 2006 die recent zijn aangehaald door tegenstanders van de bypass, verenigd in de Werkgroep Zwartendijk.
Uit die onderzoeken blijkt dat de bypass bij een dijkdoorbraak voor meer schade zorgt dan in een situatie zonder hoogwatergeul. Het rapport leidde onder meer tot vragen in de Tweede Kamer. Schaap wil dat de effecten die de commissie-Veerman heeft beschreven in dit onderzoek worden meegenomen, zei hij gisteren.
De bypass is nodig om het stijgende rivierwater in de toekomst af te voeren. Oud-minister Veerman bepleitte onder meer het verhogen van de huidige veiligheidsnormen voor dijken. Schaap wil weten wat dat betekent voor de veiligheid in het gebied rond Kampen. In het gebied geldt nu een kans op een dijkdoorbraak van eens in de 2000 jaar. Toen die norm werd opgelegd, was Nederland nog niet zo volgebouwd als nu. Voor Kampen geldt dat evenzeer. „En bij extreem zwaar weer is evacuatie in dit gebied nauwelijks een optie.”
Staatssecretaris T. Huizinga (Verkeer en Waterstaat) adviseert mogelijk nog voor de zomer over de aanleg van de geul.