Grondvlak: Open dag cgk Dordrecht
De christelijke gereformeerde kerk van Dordrecht-Centrum houdt zaterdag een open dag vanwege de voltooiing van de restauratie van het kerkgebouw.
Sinds 1990 is het monumentale kerkgebouw aan de Singel 192 in restauratie. Als laatste onderdeel waren de zalen met ramen, deuren en portalen aan de beurt. Alles werd onder toeziend oog van Monumentenzorg en met medewerking van gemeenteleden teruggebracht in de stijl van 1920. De kerk is een ontwerp van de Dordtse architect H. A. Reus.Op de open dag, die om halfelf begint, zal naast muziek en zang een filmpresentatie te zien zijn van de restauratiewerkzaamheden. Ook is er een tentoonstelling. Om halfdrie ’s middags zal organist Pieter Heykoop een orgelbespeling geven. Ook is er samenzang. De predikant van de gemeente, ds. J. M. J. Kieviet, zal een appelwoord spreken.
Gg Breda vijftig jaar
De gereformeerde gemeente van Breda bestaat vandaag vijftig jaar. Vanavond om halfacht wordt een herdenkingsdienst gehouden in het kerkgebouw aan de Vriesdongen 1. Voorganger is de consulent van de gemeente, ds. A. A. Brugge uit Dordrecht.
De wortels van de gereformeerde gemeente van Breda liggen in 1951, vertelt ouderling G. Bos desgevraagd. In dat jaar maken enkele mensen zich los van de christelijke gereformeerde kerk in Breda. Zij komen op zondag bijeen in een zaaltje van Ons Huis aan de Waterstraat.
In 1953 wordt Breda een afdeling van de gereformeerde gemeente te Sprang-Capelle. Op 7 april 1959 wordt de gereformeerde gemeente te Breda geïnstitueerd. De gemeente bestaat op dat moment met name uit militairen en verpleegsters.
In 1961 besluiten de leden op een vergadering een eigen pand te kopen in de Spoorstraat. Omdat de gemeente gestaag groeit, is de kerkzaal vaak „onverantwoord vol.” Op 23 september 1970 neemt de gemeente een nieuw, groter kerkgebouw in gebruik.
Door de afname van het aantal leden in de afgelopen decennia zijn veel verenigingen inmiddels opgeheven. Ouderling Bos: „Alles overziende maken we ons al meer dan 25 jaar zorgen over het voortbestaan van de gemeente. Op dit moment teltzijnog 51 leden. De Heere heeft ons echter tot op de dag van vandaag geholpen.”
Gg Eindhoven jubileert
De gereformeerde gemeente van Eindhoven herdenkt vrijdag dat ze vijftig jaar geleden werd geïnstitueerd. Maandag wordt om halfacht ’s avonds in het kerkgebouw aan de Plaggenstraat 57 een herdenkingsdienst gehouden. Voorganger is consulent ds. A. A. Brugge.
De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot ongeveer 1936. In die tijd trekt de groei van Philips veel mensen uit het overwegend protestantse noorden naar het rooms-katholieke zuiden. Een aantal personen dat zich niet thuis voelt in de plaatselijke kerken, komt in een thuisleesdienst bijeen. Dit leidt tot de oprichting van een afdeling van de Gereformeerde Gemeenten.
Aanvankelijk valt de nieuwe kerkelijke gemeente onder de verantwoordelijkheid van de gereformeerde gemeente te Aalburg en vanaf 1942 van Veen. Na de Tweede Wereldoorlog groeit de gemeente zo sterk dat de classis Dordrecht op 4 februari 1959 het verzoek om zelfstandigheid inwilligt. Op vrijdag 10 april vindt de instituering plaats. De gemeente telt dan 45 leden en 38 doopleden.
Op 5 mei 1958 wordt op de ledenvergadering besloten een eigen gebouw te kopen aan de St. Trudostraat in Eindhoven. In 1971 verhuist de gemeente naar het voormalige christelijke gereformeerde kerkgebouw aan de Plaggenstraat. De gereformeerde gemeente te Eindhoven telt op dit moment ongeveer vijftig leden.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.