Christelijke partijen blij met religienota
De christelijke partijen zijn positief over de nota Religie en publiek domein van Binnenlandse Zaken. SP en VVD zijn juist sceptisch. „De scheiding tussen kerk en staat is in het geding.”
„Aangenaam verrast” was CDA-Kamerlid Schinkelshoek toen hij deze week het rapport Religie en publiek domein las. „In de nota klinkt een vorm van erkenning voor de maatschappelijke betekenis van religie door. Te lang is die betekenis, zeker ook in Nederland, verwaarloosd of zelfs ontkend.”Het rapport, woensdag gepresenteerd door Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Instituut voor Publiek en Politiek, moet gemeenten handvatten geven voor de omgang met religieuze organisaties.
„De scheiding tussen kerk en staat is geen waterscheiding”, stelde minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken in een toelichting op de nota. Ze pleitte voor een „ontspannen contact” tussen overheidsinstanties en religieuze organisaties. Zo kan een gemeente wat haar betreft prima een moskee subsidiëren die talencursussen Nederlands aan allochtonen geeft.
Schinkelshoek: „Dat klinkt als een belofte. Je moet ver terug om een minister van buiten het CDA zo positief over geloof, godsdienst en religie te horen spreken.”
Ook ChristenUnie en SGP zijn positief. SGP-Kamerlid Van der Staaij ziet het rapport als een „tegenwicht” van pleidooien voor „een al te strikte scheiding tussen kerk en staat.”
Wel vinden de kleine christelijke partijen dat de brochure te weinig aandacht heeft voor het onderscheid tussen religies. „De nota gaat niet in op de bevoorrechte positie die christenen in de geschiedenis van ons land altijd hebben ingenomen. Dat is jammer”, zegt Van der Staaij.
De grootste oppositiefracties, SP en VVD, zijn zeer sceptisch over het rapport. De twee hebben een debat met de minister van Binnenlandse Zaken aangevraagd.
„Het is een heel slecht stuk”, zo oordeelt SP-Kamerlid Karabulut. „De scheiding tussen kerk en staat wordt losgelaten. Subsidies moeten een maatschappelijk belang dienen, geen religieus belang.”
Volgens haar worden religieuze organisaties te veel een beleidsinstrument voor integratie. „Segregatie moet je aanpakken via scholing en werk, niet via subsidies aan moskeeën. Anders dreigt de overheid haar neutraliteit te verliezen.”