OM: Vader schuldig aan letsel baby
Een voormalige inwoner van Harderwijk heeft schuld aan het ernstige hersenletsel dat zijn destijds drie maanden oude zoontje begin 2008 heeft opgelopen. Voor opzettelijke zware mishandelingen is geen bewijs.
Dat stelde de officier van justitie in Zutphen gisteren in de strafzaak tegen de 27-jarige R. M. G. Ze eiste drie maanden voorwaardelijke celstraf.De man was alleen thuis met het kind, toen het volgens hem onwel werd.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Hij had zijn zoontje de fles gegeven en op de bank gelegd, was even weggelopen naar de wasmachine en trof het jongetje bij terugkeer in schijnbaar levenloze toestand aan. In paniek zou hij de baby eerst een tik op de rug hebben gegeven en daarna een keer of vier door elkaar hebben geschud om hem bij bewustzijn te brengen. Daarna belde hij het alarmnummer.
Dat schudden is, aldus justitie, de oorzaak geweest van het zware hersenletsel dat in het Harderwijkse ziekenhuis is geconstateerd. De baby had een hersenbloeding. Omdat de artsen in Harderwijk geen medische oorzaak konden vinden, werd al direct gedacht aan mishandeling en is er melding gedaan bij jeugdzorg. Het kindje werd overgebracht naar een ziekenhuis in Leiden en daarna naar het kinderziekenhuis in Utrecht.
Omdat op foto’s van de hersenen ook ‘oud letsel’ te zien was, rees de verdenking dat de vader mogelijk al eerder te hard met de baby is omgesprongen. Die beschuldiging liet de aanklaagster vallen. Het is niet bekend geworden hoe en wanneer die eerdere bloedingen zijn ontstaan.
De ouders staan in hun omgeving bekend als zorgzame mensen, die ook steeds het consultatiebureau bezochten en de huisarts bij problemen raadpleegden. Het ging ook niet om een ‘huilbaby’, wat meestal de oorzaak is van te hardhandige aanpak.
Volgens een medisch deskundige op gebied van kindermishandeling, R. Bilo, zou het schudden door de vader ook niet tot het ernstige letsel hebben geleid als er niet al iets met het kindje was. Op het consultatiebureau was een week of twee ervoor geconstateerd dat de schedel abnormaal gegroeid was. ‘Er was een ruimte-innemend proces gaande’, luidde het in de vaktermen van de deskundige. Het ging om vochtophoping, de ontwikkeling van een waterhoofd. Hij vindt dat het consultatiebureau toen had moeten doorverwijzen naar een specialist.
Maar dat het schudden de directe oorzaak is geweest van de hersenbloeding staat voor de forensische arts vast. Justitie blijft er daarom bij dat de vader schuld heeft, omdat het een ”feit van algemene bekendheid” is dat hard door elkaar schudden van een baby tot zwaar letsel en zelfs de dood kan leiden. Overigens gaat het volgens de man in het strafbankje nu heel goed met zijn zoon.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.