Kerk & religie

„Denk na over visitekaartje kerk”

De identiteit van een kerkelijke gemeente dient zowel voor de leden zelf als voor buitenstaanders herkenbaar te zijn. Een ‘visitekaartje’ kan helpen de identiteit kort en krachtig onderwoorden te brengen: hier gaat en staat deze gemeente voor.

Kerkredactie
3 April 2009 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 07:39
De identiteit van een kerkelijke gemeente dient voor leden en buitenstaanders snel duidelijk te zijn, aldus gemeenteadviseur Aart Peters. Foto: banner van de evangelische gemeente de Doorbrekers in Barneveld. Foto ANP
De identiteit van een kerkelijke gemeente dient voor leden en buitenstaanders snel duidelijk te zijn, aldus gemeenteadviseur Aart Peters. Foto: banner van de evangelische gemeente de Doorbrekers in Barneveld. Foto ANP

Dat stelt gemeenteadviseur Aart Peters in zijn boek ”Gemeente in beweging. Op zoek naar een bijbelse visie”, dat vrijdag is verschenen in de Artiosreeks van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).In Oosterbeek had vrijdagmiddag een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Peters als gemeenteadviseur. Het boek werd aangeboden aan ds. G. de Fijter, synodepreses van de Protestantse Kerk, en aan drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.

In ”Gemeente in beweging” vraagt Peters aandacht voor het geestelijke element in de bezinning op gemeente-zijn, zoals gemeenschappelijk gebed en Bijbelstudie. „Vooraf aan identiteitsberaad, visieontwikkeling en beleidsplanning gaan verootmoediging en intensief gebed om helderheid van geest en het ontdekken van Gods weg met Zijn gemeente”, aldus Peters.

Geloofsopbouw begint persoonlijk en waaiert vervolgens uit naar anderen. „We leren met elkaar uit de Schriften, van de traditie, de kerkgeschiedenis en van elkaar. We zoeken niet naar eigen feelgoodbeleving, maar zoeken de eer van God en elkaar binnen de gemeente, die van Christus is.”

Peters doet gemeenten handreikingen om op allerlei trends en veranderingen in kerk en samenleving in te gaan. Pasklare antwoorden zijn echter niet te geven, stelt hij. „Visieontwikkeling door middel van Bijbelstudie en het maken van een praktisch, herkenbaar, werkbaar en goed doordacht beleid(splan) voor de toekomst hebben voor mij grote prioriteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer