Economie

De groep van twintig: wie, wat, waar, hoe en waarom

De G-20 vergadert vandaag in Londen. De eendaagse top ging grotendeels over de aanpak van de wereldwijde crisis en het voorkomen van nieuwe problemen. Wie vormen eigenlijk, die G-20, en wat doen ze precies?

Redactie economie
2 April 2009 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 07:38

Wie zijn de G-20?De G-20 –ook wel: groep van twintig genoemd– is een top van negentien landen met de grootste nationale economie plus de Europese Unie. Deze twintig economieën zijn de belangrijkste en invloedrijkste ter wereld. Samen zijn de leden van de G-20 goed voor 85 procent van de wereldeconomie, 80 procent van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking. De G-20 is opgericht in 1999 tijdens een bijeenkomst van de G-7 – de voorloper van de huidige G-8. De eerste bijeenkomst van de G-20 had plaats op 15 en 16 december 1999 in Berlijn. Onderwerp van gesprek was toen internationale samenwerking om de financiële crisis in Azië te bestrijden. De G-20 komt eens per jaar bijeen.

Welke landen doen mee?

Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saudi-Arabië, Turkije, Verenigde Staten, Zuid-Afrika. Zuid-Korea, Nederland, Spanje. Zowel de ministers van Financiën als de leiders van de landen van de G-20 woonden vandaag de top in Londen bij. Verder zijn de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds aanwezig bij de bijeenkomsten.

Wat doet Nederland in dat rijtje?

Goede vraag. Nederland maakt geen deel uit van de G-20 en de Europese Unie is als geheel al vertegenwoordigd in Londen. Grotere economisch grotere lidstaten van de EU, zoals Nederland en Spanje, mogen echter geregeld aanschuiven bij vergaderingen van de groep en daarom zijn beide landen dit jaar op een zogenoemde ”wild card” aanwezig in de Britse hoofdstad.

Waarom een G-20?

De G-20 werd opgericht uit de behoefte opkomende economieën te betrekken bij de discussies en de besluitvorming over de wereldeconomie. Bredere bekendheid verwierf de groep pas met de explosie van de financiële crisis. Niet iedereen is overtuigd van het nut van de G-20. De bijeenkomsten roepen de laatste jaren veel verzet op van onder andere antiglobalistische bewegingen. Vrijwel elke G-20-vergadering gaat gepaard met protesten tegen de wereldwijde armoede en het kapitalistische economische systeem. Ook dit jaar is Londen het toneel voor betogende activisten.

Hoe is de G-20 georganiseerd?

De G-20 heeft geen permanent secretariaat of vaste staf. De taken die de groep heeft, worden per bijeenkomst door andere landen uitgevoerd. Het land dat de bijeenkomst organiseert, stelt een tijdelijk secretariaat samen en leidt de bijeenkomst. Dit jaar valt die eer dus te beurt aan Groot-Brittannië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer