Kredietcrisis biedt kans voor Evangelie
De financiële crisis vormt een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken met het Evangelie. Ze zakken door hun maatschappelijke zekerheden heen en staan open voor geestelijke vragen, zegt Lauren Libby, de nieuwe internationaal directeur van Trans World Radio (TWR). Hij was enkele dagen in Nederland, op doorreis naar Oost-Europa.
Libby werkte tot december 2008 als adjunct-directeur bij de Navigators, een christelijke studentenorganisatie. „Ik ging van de ene christelijke familie naar de andere”, zegt hij over zijn recente overgang naar TWR. Libby is woonachtig in Cary, in de Amerikaanse staat North Carolina.Enthousiast vertelt de nieuwe directeur over de mogelijkheden van Evangelieverkondiging door middel van de radio. Is radio een geschikt middel om het Woord te brengen? En hoe zit het met het ontbreken van een kerkelijke gemeenschap waarin het Woord uitgelegd wordt?
Libby: „Trans World Radio verspreidt het Woord van God juist ook in die gebieden waar –nog– geen kerken zijn. Radiogolven dringen door tot plaatsen waar zendelingen niet kunnen komen en een radio vormt vaak het voorstadium van een kerk.”
Dat kan op verschillende manieren, zegt hij. Luisteraars nodigen bijvoorbeeld hun buren uit om mee te luisteren en op deze manier ontstaat een gemeenschap. In eerste instantie heeft de radio de functie van de predikant en de luisteraars vormen de gemeente.
„Wat is een kerk?” vraagt Libby zich af. „Een gebouw? Een concreet voorbeeld: Mijn zoon heeft met zeven anderen een groep opgericht waarin men de Bijbel bestudeert. Is dat ook niet een gemeenschap? Jezus zegt: Waar twee of drie in Mijn Naam vergaderd zijn, daar ben Ik onder hen. Dat neemt niet weg dat gemeenschap een belangrijk gegeven is. Maar lang niet overal is zo’n gemeenschap mogelijk, bijvoorbeeld vanwege vervolging of omdat er nauwelijks gelovigen zijn. Feit is dat wereldwijd veel mensen alleen met de radio te bereiken zijn.”
Niet alleen de radio, ook internet biedt steeds meer mogelijkheden voor Evangelieverkondiging, stelt de directeur van TWR. „Het is een medium waardoor we zelfs meer mensen kunnen bereiken dan via de traditionele radioprogramma’s van de korte en de middengolf en FM. Je hebt een groter potentieel bereik, omdat internet in veel landen breder toegankelijk is. In China hebben we iedere zes weken 1 miljoen hits.”
Gevaarlijk
De organisatie krijgt veel reacties op haar programma’s, aldus Libby. „We beantwoorden dagelijks honderden mails, brieven en telefoontjes. Meestal gaat het om een verzoek om meer informatie over de Bijbel en Jezus. Waar het mogelijk is, verwijzen we luisteraars naar bestaande kerken.”
In sommige gevallen is het gevaarlijk om vragen direct te beantwoorden. „Het gebeurt regelmatig dat mensen zichzelf in gevaar brengen door een e-mail te sturen die gemakkelijk traceerbaar is.”
TWR krijgt wel een goed beeld van de omstandigheden in bepaalde landen. „In het Midden-Oosten krijgen we steeds meer voet aan de grond. In de meeste landen van deze regio zitten we nu, zelfs in Iran en Irak.”
Een belangrijk aandachtsveld is Rusland. Libby: „Vorig jaar zijn onder Poetin resoluut alle programma’s van de TWR, die zelfs op de staatsradio te horen waren, stopgezet. TWR begon toen in Estland met Russische uitzendingen. Er is een uitbreiding van de zendcapaciteit nodig om de grote steden, Moskou, Sint-Petersburg, Minsk en Kiev, met een duidelijk radiosignaal te bereiken.”
TWR zegt mensen in 225 talen te bereiken. Libby: „Dat is bijna drie keer zo veel als de BBC en de CNN bereiken. De Bijbel spreekt van de verkondiging van het Evangelie tot aan de einden der aarde. De Bijbel zegt ons dat wanneer dit bereikt is, Christus zal wederkomen. TWR is daarom bezig te werken zolang het dag is, totdat de láátste dag aanbreekt.”