„VS dreigt Noord-Korea met nucleaire aanval”
De Verenigde Staten hebben Noord-Korea met „een preventieve nucleaire aanval” bedreigd en blokkeren de aanvoer van olie naar het land. Dat is volgens de Noord-Koreaanse ambassadeur in Moskou, Pak Ui-chun, de reden dat zijn land niet meer aan zijn internationale verplichtingen ten aanzien van het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPV) kan voldoen.
De Amerikaanse dreiging maakt het volgens Pak Ui-chun „onmogelijk voor ons om het verdrag na te leven, dat nucleaire mogendheden verbiedt om kernwapens te gebruiken tegen landen die daar niet over beschikken”, aldus het persbureau Interfax.
De ambassadeur noemde het onjuist van de Verenigde Staten om het probleem, dat volgens Noord-Korea louter een kwestie tussen Pyongyang en Washington is, te „internationaliseren.” Hij deed een beroep op andere landen om Washington te overreden de door Noord-Korea gewenste veiligheidsgaranties te geven en een dialoog te beginnen.
Rusland, een oude bondgenoot van Noord-Korea, heeft de communistische regering in Pyongyang gemaand niet uit het NPV te stappen. De kritiek van Moskou is een tegenvaller voor de pogingen van Noord-Korea om de zaak te doen voorkomen als een geschil met alleen de Verenigde Staten.
Rusland heeft zijn oude bondgenoot Noord-Korea maandag al gewaarschuwd niet uit het NPV te treden.
Noord-Korea liet op 12 december weten dat het land het kernenergieprogramma dat het in 1994 ’bevroor’, weer gaat starten. Het land bevroor het programma op basis van een akkoord met de VS. De VS zouden in ruil voor de medewerking van Pyongyang zorgen voor twee nieuwe en veiligere kerncentrales die van geen nut zijn voor kernbewapening, en voorts voor olieleveranties.
Zondag lieten de Noord-Koreaanse autoriteiten al doorschemeren dat ze zich ook uit het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens wil terugtrekken. Dat non-proliferatieverdrag moet in principe het aantal landen met kernwapens beperken tot de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad of de huidige officiële bezitters van nucleaire wapens.
De twee laatste inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) die nog in Noord-Korea waren, zijn dinsdag vertrokken. Bij aankomst op een vliegveld in China wilden de twee uitgewezen inspecteurs niets kwijt over de toestand in Noord-Korea. De twee -een Chinese vrouw en een Libanese man- wilden doorreizen naar Wenen om verslag uit te brengen op het hoofdkantoor van het IAEA.
Zuid-Korea is ongerust over de tekenen dat Noord-Korea het NPV wil opzeggen. Toch meent Zuid-Korea dat dialoog de enige manier is om de crisis tot een oplossing te brengen. De aanstaande Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun heeft de Verenigde Staten op het hart gedrukt met Seoul te overleggen alvorens een nieuw beleid ten aanzien van Noord-Korea te formuleren. „Of het Amerikaanse beleid ten aanzien van Noord-Korea slaagt of faalt maakt niet veel uit voor het Amerikaanse volk, maar is voor Zuid-Koreanen een zaak van leven en dood”, aldus Roh, die vraagtekens plaatste bij een mogelijke Amerikaanse strategie om Noord-Korea economisch de duimschroeven aan te draaien.
De Zuid-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Lee Tae-shik wilde vandaag naar Peking reizen om Chinese steun te werven. Ook wordt een reis van een Zuid-Koreaanse delegatie naar Rusland overwogen. Rusland en China behoren tot de weinige landen in de wereld die nog vriendschappelijke banden met Noord-Korea onderhouden. De Amerikaanse regering weigert met Noord-Korea te praten zolang dat land op de ingeslagen weg voortgaat. Volgens Washington dreigt Pyongyang zich nog verder te isoleren.
Met de hervatting van zijn nucleaire activiteiten en de mogelijke opzegging van het NPV lijkt Noord-Korea de druk op de VS te willen opvoeren om te praten over zijn energievoorziening. Noord-Korea had in 1994 toegezegd de kernactiviteiten stil te leggen in ruil voor Amerikaanse olieleveranties en de bouw van twee kernreactoren, waarmee het wel energie, maar geen splijtstof voor kernwapens kon produceren. Omdat de levering van de reactoren te lang duurde en de nieuwe Amerikaanse regering van president George W. Bush Noord-Korea indeelde bij de ”as van het kwaad”, verbrak Pyongyang de afspraak van 1994. De VS schortten daarop de olieleveranties op.