Advocaat: Onderzoek taps moordproces
Advocaat mr. Nico Meijering, raadsman van een verdachte in het grote liquidatieproces in Amsterdam, wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar zogeheten geheimhouders-gesprekken.
Gebleken is dat er 177 tegen de regels in niet zijn vernietigd. In totaal zijn er in het onderzoek-Passage circa duizend gesprekken afgeluisterd met geheimhouders, zoals advocaten en medici. Het gros daarvan is vernietigd, zoals de wet voorschrijft. Volgens het openbaar ministerie is een aantal echter door de mazen van het net geglipt, omdat zij bij een eerdere schifting niet als zodanig zijn herkend.Meijering wil dat mr. Frits Posthumus, als zogeheten kwaliteits- of tegenspraakofficier van justitie aan het onderzoek verbonden, precies in kaart brengt van wanneer de opgedoken gesprekken dateren, wie eraan hebben deelgenomen en wanneer is bevolen ze alsnog te vernietigen.
De raadsman introduceerde ook nog een nieuw fenomeen: het indirecte geheimhoudersgesprek. Daarbij gaat het om gesprekken tussen verdachten en derden, meestal hun naasten, waarin de inhoud van een gesprek met een advocaat wordt weergegeven. Ook daarvan wil Meijering gerapporteerd zien hoe vaak deze zijn onderschept. Het belang daarvan is dat dergelijke gesprekken volgens Meijering voor justitie als basis hebben gediend voor verzoeken tot de inzet van meer bijzondere opsporingsmethoden, zoals het tappen van telefoons of het direct afluisteren.
Een aantal strafzaken is de afgelopen jaren stukgelopen op het feit dat vertrouwelijke communicatie tussen verdachten en hun advocaten dan wel andere geheimhouders ten onrechte niet was vernietigd. Vorige week nog ging om die reden een grote zaak in Den Haag, waarbij het draaide om een miljoenenfraude met tulpenbollen, onderuit.
In 2007 moest justitie de vervolging staken van een groep Hells Angels, nadat was gebleken dat een groot aantal geheimhoudersgesprekken bewaard was gebleven.
Sindsdien wordt er door justitie gewerkt aan nieuwe regels voor het afluisteren van advocaten en hun cliëntèle.