Buitenland

Schröder sluit toestemming voor oorlog tegen Irak niet uit

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zegt dinsdag in zijn oudejaarstoespraak dat hij zal blijven proberen een oorlog in Irak te voorkomen, zo blijkt uit de tekst die al is vrijgegeven. Hij weigerde zich maandag in China echter vast te leggen op een tegenstem tegen militair ingrijpen in de VN-Veiligheidsraad. Duitsland neemt in januari voor twee jaar zitting in de Veiligheidsraad.

AP
31 December 2002 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

„Wij Duitsers weten uit ervaring dat dictators soms alleen kunnen worden gestopt met geweld”, aldus Schröder in zijn toespraak, verwijzend naar Adolf Hitler. „Maar we weten ook wat bombardementen, verwoesting en het verlies van een huis voor mensen betekent.” Schröder zegt ernaar te blijven streven Irak zonder geweld te dwingen van massavernietigingswapens af te zien. „Duitsland is het aan zijn geschiedenis verplicht de alternatieven voor oorlog te benadrukken”, aldus de bondskanselier.

In de zomer noemde Schröder een oorlog in Irak in zijn verkiezingscampagne nog een ondoordacht avontuur dat het Midden-Oosten kan destabiliseren en de internationale bestrijding van het terrorisme ondermijnen. Hij sloot uit dat Duitsland troepen naar Irak zal sturen.

Maar nu het Duitse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad nadert, verzacht de Duitse regering haar standpunt. Schröder weigerde maandag uit te sluiten dat Duitsland in de VN-Veiligheidsraad het gebruik van geweld tegen Irak zal steunen. Duitsland heeft overigens geen vetorecht in de Veiligheidsraad.

„Het is volstrekt duidelijk dat je pas je standpunt bepaalt als je de omstandigheden rond de stemming kent”, zei Schröder tijdens zijn bezoek aan China. Daarmee sloot hij aan bij zijn minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer, die deze week in Der Spiegel zegt dat niemand kan voorspellen hoe Duitsland zal stemmen.

Sinds de verkiezingen van afgelopen september heeft Schröder de Verenigde Staten al het gebruik van het luchtruim en bases in Duitsland toegezegd ter ondersteuning van een aanval op Irak. Ook bood hij hulp aan bij de beveiliging van de Amerikaanse bases in Duitsland.

Minister van defensie Peter Struck, die voor de verkiezingen zei dat Duits materieel voor de opsporing van biologische, chemische en kernwapens uit Koeweit wordt teruggetrokken als de VS eenzijdig besluiten Irak aan te vallen, zei onlangs dat een terugtrekking diplomatiek fataal zou zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer