Economie

GMV vraagt aandacht voor ziektekosten

Het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond (GMV) wil dat grote gezinnen worden ontzien bij de forse stijging van de ziektekosten. In de aanloop naar de verkiezingen moet het debat over het ziektekostenstelsel meer gewicht krijgen, vindt de vakorganisatie.

Redactie economie
31 December 2002 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

Als de plannen van het kabinet doorgang vinden, stijgen de ziekenfondspremies volgend jaar met zo’n 70 procent. Hoewel deze stijging deels wordt verzacht via fiscale maatregelen, spreken de absolute bedragen duidelijke taal. Ziekenfondsverzekerden betalen nu gemiddeld ongeveer 180 euro per jaar aan het fonds. De directe bijdrage wordt opgeschroefd naar 270 euro. Daarbovenop komt nog eens een bedrag van 40 euro wegens stijgende zorguitgaven.

Ook de particulier verzekerden gaan meer betalen. Hun premies stijgen gemiddeld met zo’n 10 procent. Daarnaast heeft er bij de zogeheten solidariteitsheffingen, die zijn bedoeld om verliezen te compenseren op dure, veelal oudere verzekerden, een inhaalslag plaats. Verzekeraars verhogen deze heffingen fors, omdat ze bij de invoering van een nieuw ziektekostenstelsel in 2005 niet meer gelden.

Met name deze laatste verhoging treft grote gezinnen extra. De nominale premie hoeft namelijk vanaf het derde kind niet meer te worden betaald, voor de heffingen geldt dit echter wel.

Gecombineerd met de verhoging van de pensioenpremies, het afschaffen van het premiesparen en de afslanking van de spaarloonregeling betekent dit een flinke aantasting van de koopkracht. Voor werkenden kan dit oplopen tot 2 procent van de bestedingsruimte.

Het GMV is dan ook van mening dat het debat over het ziektekostenstelsel een prominentere plek moet krijgen in de verkiezingsstrijd. „Het stelsel van ziektekosten is ondoorzichtig en staat al jarenlang op de agenda, maar welke politicus maakt nu eens duidelijk waar hij in de discussie echt staat”, meldt een persbericht.

De bedragen worden verantwoord met een beroep op de toegenomen kosten van de zorg, maar voor de doorsnee burger is dat weinig transparant, vindt de vakorganisatie. Politici komen in het verkiezingsdebat vaak niet verder dan te vertellen dat de zorg beter moet.

Het GMV ziet graag dat de tegemoetkoming in de ziektekosten -nu vaak bij CAO geregeld op zo’n 50 procent van de totale ziektekostenpremie- wordt omgebouwd tot een onbelaste vergoeding. De organisatie vindt dat het hier om een regeling gaat die in belangrijke mate kan bijdragen aan handhaving van de koopkracht.

Wanneer deze tegemoetkoming niet langer belast is, zal dit kunnen bijdragen aan matiging van de loonkosten, omdat deze vergoeding geen invloed heeft op andere premies, zoals de pensioenpremie. Op deze manier worden er volgens de vakorganisatie twee vliegen in één klap gevangen. Het GMV wil deze zaak binnenkort onder de aandacht brengen van politieke partijen en sociale partners.

Bij zusterorganisatie RMU komen overigens geen specifieke klachten binnen over de stijging van de ziektekosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer