Kerk & religie

„Kerk aan zet in gendebat”

Laten theologen en kerken zich mengen in het huidige debat over de ontwikkelingen op het gebied van genetica. „De tijd dringt”, aldus ds. G. de Fijter.

Kerkredactie
27 March 2009 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 07:36
Laten theologen en kerken zich mengen in het huidige debat over de ontwikkelingen op het gebied van genetica. „De tijd dringt”, aldus ds. G. de Fijter. Foto ANP
Laten theologen en kerken zich mengen in het huidige debat over de ontwikkelingen op het gebied van genetica. „De tijd dringt”, aldus ds. G. de Fijter. Foto ANP

De synodevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland zag onlangs in Maastricht het maartnummer van het ”Filosofiecafé Maastricht” liggen, schrijft hij in het jongste nummer van het Christelijk Weekblad. „Mijn oog viel op de kop van het omslagartikel: ”Mensen maken.””De filosofen willen de discussie openen over „het maken van mensen” – een verwijzing naar het Bijbelwoord „En God zei: „Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis.” Aanleiding is onder andere het besluit van de Amerikaanse president Obama om de beperkingen voor stamcelonderzoek in zijn land op te heffen.

Volgens de Maastrichtse filosofen is het „met de gangbare morele en politieke begrippen” moeilijk tot uitdrukking te brengen „wat er verkeerd is aan het genetisch verbeteren van onze menselijke natuur.” Zij vinden dat de theologie nu aan de beurt is. Want „onder onze ogen voltrekt zich vrijwel ongemerkt een revolutie met grote gevolgen voor de toekomst.”

Ds. De Fijter is het hier „van harte mee eens.” Hij roept theologen en kerken op het gesprek over deze ontwikkelingen aangaan. „De filosofie heeft ons kennelijk dringend nodig!” Uitgangspunt daarbij is wat hem betreft „dat het leven een wonder is, waarin Gods wijsheid onze wijsheid ver te boven gaat.”

Prof. dr. H. G. J. Gremmen, hoogleraar ethische en sociale aspecten van genomics kan „niets” met de ethische richtlijn die de PKN-synodepreses hier geeft. „Van tevoren wordt het dan onmogelijk gemaakt om rationeel over het probleem na te denken. Je haalt mysterie binnen. Het debat wordt er niet duidelijker op.” Wel vindt prof. Gremmen het belangrijk dat ook kerken, christelijke organisaties en theologische faculteiten zich mengen in het publieke debat. Hij beaamt dat de revolutie op dit terrein zich onopgemerkt voltrekt. „De meeste innovaties worden stapje voor stapje gedaan.”

In 2004 kwalificeerde het wereldevangelisatiecongres in de Thaise stad Pattaya bezinning op dit gebied als een van de belangrijkste aandachtspunten voor de kerk van de eenentwintigste eeuw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer