Kerk & religie

Kerk moet op web andere vorm van pastoraat bieden

Pastoraat op internet kan menselijke contacten nooit vervangen, aldus Peter Dekker van de interkerkelijke omroep IKON. Theologe dr. Ineke de Feijter vindt dat te eenzijdig en ziet wel kansen voor pastoraat.

Kerkredactie
27 March 2009 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 07:36

IKON Pastoraat vierde donderdag haar 50-jarig bestaan met een symposium over internetpastoraat in de Regenboogkerk in Hilversum. Niet de functie van webpastoraat, maar de effectiviteit van websites die pastoraat aanbieden stond centraal.Dr. De Feijter, docente op het gebied van religie en media aan de Vrije Universiteit, noemde enkele manieren hoe een website pastoraat kan vormgeven: door dialoog te creëren in e-mailverkeer, chatsessies of een forum, door pastores met naam en toenaam te noemen, door links over het onderwerp op de website te zetten en door de website te beveiligen zodat persoonlijke verhalen niet over straat rollen.

Daarin valt een wereld te verbeteren. Veel websites over pastoraat zijn „met liefde gemaakt en erg mooi. Maar niet nuttig”, aldus Peter Dekker, hoofd nieuwe media bij de IKON. Dat is het alleen als het doel van de website in één oogopslag duidelijk is en de gezochte informatie achter de homepage binnen een paar klikken te vinden is.

Kerken dienen zichzelf op internet zichtbaar te maken op een groot webplatform, zoals Hyves, Facebook of via Twitter, aldus Dekker.

Eerst zullen ze zich moeten bezinnen op het medium, vindt dr. De Feijter: „Op internet wisselt de rol van zender en ontvanger voortdurend. De autoriteit is dus wezenlijk veranderd. Mensen zoeken volop én autonoom naar zingeving. Dat is een andere vorm van betrokkenheid op de kerk dan in het tijdperk van mijn ouders, waarin loyaliteit aan de kerk levenslang gold. Mijn vraag is: is de kerk bereid tot deze open dialoog?”

Voor pastoraat in therapievorm of waar de hulpvrager veel ruimte krijgt om zijn verhaal te vertellen, biedt het web veel kansen, aldus dr. De Feijter. Een website hoeft volgens haar niet per se een opstapje te zijn tot een telefoongesprek of persoonlijk contact. Verder kan het web een podium zijn voor mensen die specifieke problemen hebben.

Bij crisispastoraat heeft ze haar bedenkingen. Ook missionaire doelen kunnen niet zomaar voorop gaan in het webpastoraat. „De dialoog begint en in die dialoog kan een element van verkondiging zitten.”

Het web breekt de kerk niet open en haar missionaire doelen oogsten niet direct resultaat, zoals enkele jaren geleden werd gedacht, merkt een van de symposiumleden op. Dat hoeft ook niet, aldus een predikant die de site sporenvangod.nl bijhoudt. „Je strooit je brood op het water, en je ziet wel. Je hoeft je niet te richten op hoeveel mensen via het web binnenkomen in de kerk. Mensen zijn volwassen genoeg om hun eigen gemeenschappen te onderhouden.”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer