Jordaanse protestanten stichten religieuze raad
Na jaren ploeteren stichten Jordaanse protestanten een eigen religieuze raad. Naar verwachting zal de Jordaanse overheid de raad erkennen.
Een religieuze raad is erg belangrijk in Jordanië, waar een scheiding bestaat tussen civiel en kerkrecht. Onder kerkrecht vallen zaken als huwelijk, echtscheiding en erfrecht. Als een religieuze groep in Jordanië geen eigen rechtbank heeft, valt ze onder islamitisch recht of moet ze zich wenden tot een andere denominatie.
Een eigen raad heeft meer voordelen. Belangrijk is dat de rechtbank ook als officieel aanspreekpunt functioneert voor de protestantse kerken. De raad wordt gevormd door vijf stromingen: de Alliance Church, de pinkstergemeenten, de Kerk van de Nazarener, vrije evangelische kerken en baptisten.
„Met een eigen religieuze raad is kritiek op protestanten beter te pareren”, zegt Jerias Habbas, voorzitter van de beoogde rechtbank. „Op protestanten wordt kritiek geleverd in Arabische kranten. Zij worden ten onrechte geïdentificeerd met Amerikaanse christenen. Wij als christenen vinden het niet erg gehaat te worden door moslims. Als het maar om ons geloof gaat en niet om onze vermeende politieke standpunten.”
In 1996 hebben de protestantse kerken een aanvraag ingediend bij de toenmalige premier van Jordanië. De aanvraag werd doorverwezen naar de binnenlandse veiligheidsdienst. Daar is de brief vervolgens blijven liggen. Vorige maand kwam de rechtbank voor protestanten weer ter sprake. Aanleiding was een ontmoeting tussen een hoge officier van de veiligheidsdienst en een aantal protestantse voorgangers. Gevraagd werd of zij bereid waren een document te tekenen waarin zij verklaren niet over godsdienst te praten met mensen met een moslimachtergrond. Dat was geen strikte voorwaarde, maar zou wel de erkenning van een religieuze raad vergemakkelijken. De voorgangers weigerden dit document te ondertekenen. „We hebben een door God gegeven opdracht om het Evangelie te verkondigen. Hij vraagt ons discipelen te maken van alle mensen, uit elke natie, ongeacht hun religieuze achtergrond”, zegt een Jordaanse voorganger.
Deze houding zorgt ervoor dat protestantse stromingen in Jordanië jaarlijks met 5 procent groeien. Deze groei zal naar verwachting de komende tien jaar doorzetten.
De geheime dienst is er niet in geïnteresseerd of mensen moslim of christen zijn. Zij is bezorgd over de stabiliteit en de veiligheid van Jordanië. De veiligheidsdienst heeft zorgen over moslims die problemen kunnen geven. „We mogen de moslims niet provoceren”, zegt een anonieme voorganger. „Moslims die tot bekering komen, vormen zeker een reden tot provocatie voor moslimfundamentalisten”, vindt hij.
„We begrijpen dat de regering zorgen heeft vanwege de veiligheid. Wij zij ook bezorgd en willen ook geen bommen in onze kerken”, zegt Habbas. „Toch zullen we niet stoppen te getuigen.”
Na overleg is besloten de rechtbank toch op te richten en zo acceptatie van de overheid af te dwingen. De regering staat uiteindelijk niet negatief tegenover de protestanten, meent Habbas. Hij verwacht dat de raad uiteindelijk zal worden erkend.