Binnenland

Feestje voor twee eeuwen oude polder

Het grootste particuliere landbouwbedrijf van Nederland, de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP), verbouwt al 200 jaar lang zijn gewassen op de schorren ten noorden van Goes.

Corina Schipaanboord
25 March 2009 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:35
WILHELMINADORP – Koninklijke Maatschap Wilhelminapolder viert dit jaar haar 200-jarig bestaan, Foto: directeur Van Hoven (l.) en bestuursvoorzitter Ten Cate. Foto Willem Mieras
WILHELMINADORP – Koninklijke Maatschap Wilhelminapolder viert dit jaar haar 200-jarig bestaan, Foto: directeur Van Hoven (l.) en bestuursvoorzitter Ten Cate. Foto Willem Mieras

Witte wolken zweven door de blauwe lucht. Een kiekendief danst boven een kreek. De meeste akkers liggen er verlaten bij. Een picknicktafel wacht op vermoeide fietsers die hun lunchpakketje willen nuttigen. De Wilhelminapolder straalt rust uit.De KMWP bestaat dit jaar 200 jaar. In 1809 zag de gemeente Goes haar haven verzanden. Ze wilde graag een goede toegang behouden, maar dat kon alleen als er een sluis werd gebouwd.

Hiervoor ontbrak het geld. De Zeeuwse gemeente besloot de schorren, in het gebied wat nu de Wilhelminapolder is, per opbod te verkopen op de veiling in Amsterdam. De kopers moesten dan ook het gebied inpolderen en een sluis bouwen. Vierentwintig kooplieden uit Rotterdam gingen op het aanbod in.

Na de inpoldering wilden de kooplieden de polder verkopen, maar door de verslechterde economische situatie lukte dat niet. Ze besloten zelf het gebied te exploiteren. Deze maatschap groeide uit tot het grootste particuliere landbouwbedrijf in Nederland. Enkele van de huidige maten zijn nog familieleden van de Rotterdamse kooplieden.

Grondgebied

De Wilhelminapolder bestaat uit 1880 hectare grond. „Daarvan verbouwen we 1300 hectare zelf,” zegt drs. J. C. ten Cate, voorzitter van het college van gedelegeerden van KMWP. „Het overige gebied bestaat uit buitendijkse percelen, bossen, kreken, verpachte grond en mosselpercelen.”

Directeur J. P. van Hoven somt de gewassen op die de KMWP verbouwt: „Suikerbieten, aardappelen, uien, graszaad, granen en luzerne. We zijn de grootste suikerbietteler in Nederland.” Daarnaast teelt het bedrijf pootaardappelen en verdiept het zich in het vermeerderen van verschillende soorten granen.

De werknemers die ruim honderd jaar geleden bij de maatschap werkten, woonden allemaal in Wilhelminadorp. Ten Cate: „Daardoor is het dorp ontstaan. Het kanaal dat langs het dorp loopt en de kerk zijn van ons, want ze liggen op ons terrein.” De school die achter het bedrijf staat, is ook door KMWP opgericht.

Er werkten ooit zo’n 200 mensen bij het bedrijf. „Als je geen werk in de polder had, mocht je niet in Wilhelminadorp wonen. Dan kon je vertrekken”, zegt Van Hoven.

Er is ruimschoots aandacht dit jaar voor het jubileum. Op 25 april wordt de jaarlijkse vergadering gehouden. De maten krijgen dan een grote lunch. „We hebben gevraagd of de koningin ons met een bezoek wil vereren en ze heeft aangekondigd dat ze komt,. Daar zijn we heel blij mee”, zegt Ten Cate.

Mosselen

De koningin zal ook een kijkje nemen in de schuur waar een kunstproject opgezet wordt ter ere van het jubileum. „Er is onlangs een proef gestart met het kweken van mosselen. Die willen we ook aan haar laten zien. In het project worden mosselen gekweekt in grote bakken met zout water”, zegt Ten Cate.

Behalve deze happening, zijn er diverse andere festiviteiten. Op 23 mei is er een fanfare- en harmoniefestival, op 21 juni een kerkdienst in Wilhelminadorp, op 4 juli een concert van het Zeeuws orkest en op 29 augustus is het open dag in de Wilhelmina­polder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer