Kerk & religie

Jeugdbond: Aandacht voor Bijbellezen

De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) wil de Bijbel dichter bij jongeren brengen. „Het grootste obstakel voor bekering is weliswaar niet de taal, maar jongeren moeten de Bijbel wel begrijpen.”

Van een medewerker
25 March 2009 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:34
WOERDEN - Laurens Kroon van de JBGG wil jongeren met het programma ”Filippus – Begrijp wat je leest” dichter bij de Bijbel brengen. Foto Sjaak Verboom
WOERDEN - Laurens Kroon van de JBGG wil jongeren met het programma ”Filippus – Begrijp wat je leest” dichter bij de Bijbel brengen. Foto Sjaak Verboom

Het programma ”Filippus – Begrijp wat je leest” van de JBGG is bedoeld om jongeren de Bijbel beter te laten lezen en begrijpen. Laurens Kroon, directeur van de JBGG, vertelt dat uit een enquête onder 500 meelevende jongeren van de Gereformeerde Gemeenten bleek dat zij de Statenvertaling lang niet altijd begrijpen. Ook de synode van de Gereformeerde Gemeenten heeft haar zorg over het Bijbellezen van jongeren geuit.Kroon: „Gods Woord is het middel om mensen zalig te maken. Het grootste obstakel voor bekering is niet de taal, maar de mensen zelf, maar als het gaat om het begripsniveau is het wel belangrijk om te begrijpen wat er staat. De kamerling uit Handelingen had een geestelijk probleem, maar de tekst moest ook uitgelegd worden.”

De komende tijd zal in de bladen Daniël en EigenWijs aandacht zijn voor het Bijbellezen. De komende jaarvergadering van de JBGG zal ook in het teken daarvan staan. Ds. J. M. D. de Heer zal dan een inleiding houden over het belang van Bijbellezen. Verder zal er tijdens de zomerkampen extra aandacht zijn voor Bijbelstudie en voor het gebruik van de Bijbel.

Op de jeugdverenigingen zal via het werkmateriaal van de JBGG extra aandacht zijn voor het verstaan en de studie van de Bijbel. „Dan gaat het allereerst om de directe betekenis van de tekst, maar ook om Bijbelverklaringen”, zegt Kroon. „De jeugdverenigingen maken gebruik van de Statenvertaling, maar voor het nazoeken van woorden kunnen ook andere vertalingen hun dienst bewijzen. Als Bijbelverklaringen zijn gangbaar de kanttekeningen van de Statenvertaling en de verklaring van Matthew Henry, maar het kan geen kwaad om er een andere vertrouwde verklaring naast te gebruiken, die mogelijk een ander licht op een tekst werpt.” Kroon vindt Bijbelstudie op de jeugdverenigingen niet vrijblijvend. „Het gaat om de spits naar het hart.”

De directeur van de JBGG hoopt dat ouders van jongeren die geen lid zijn van een jeugdvereniging door middel van artikelen in Daniël, EigenWijs en de Saambinder bereikt worden.

De JBGG is bezig met een aanpassing van de Bijbelwijzer van ds. Robert Murray MacCheyne, die bedoeld is om in een jaar de Bijbel door te lezen. Er wordt gedacht aan een versie van de Bijbelwijzer waarbij jongeren in enkele jaren de hele Bijbel lezen. Per jaar wordt dan wel het evenwicht gezocht. Het ideaal van Kroon is dat jongeren bij het opstaan en bij het naar bed gaan zelfstandig uit de Bijbel lezen en dat er bij de maaltijden hardop uit de Bijbel gelezen wordt in gezinsverband. „En dan liever een korter stukje dat je uitlegt, dan een heel hoofdstuk waarvan niets begrepen wordt.”

Een andere nieuwe activiteit van de JBGG is het organiseren van extra activiteiten voor 21-plussers. Naar aanleiding van vragen uit de doelgroep is een commissie gevormd onder de naam ”Zin-in”, die een aantal bezinnende avonden in Gouda organiseert. De bijeenkomsten beginnen met een maaltijd.

Tijdens de eerste avond, op zaterdag 28 maart, zal ds. G. J. van Aalst spreken over het gebed. Thema’s die mogelijk later aan de orde komen, liggen op ethisch gebied: omgaan met geld en goed, christen zijn in een onchristelijke werkomgeving en omgaan met de tijd. Andere thema’s gaan over het geestelijke leven: geloofszekerheid, gebed, vreemdelingschap, doop, belijdenis en avondmaal. Er is ook belangstelling voor het thema apologetiek, het verdedigen van het christelijk geloof. Tijdens de avonden zal er ruimte zijn voor interactie.

„We willen zo veel mogelijk jongeren bereiken”, zegt Kroon. „Het tij lijkt gunstig. De stemming is goed en er hebben zich al meer dan honderd jongeren voor de maaltijd opgegeven. Als de avonden aanslaan, volgen er mogelijk andere activiteiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer