Economie

Geithner: Meer toezicht nodig

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner heeft dinsdag opgeroepen tot verscherpt toezicht op alle financiële instellingen die een risico kunnen vormen voor het financiële systeem en de algemene economie. Dit geldt nu alleen nog voor banken.

24 March 2009 16:59Gewijzigd op 14 November 2020 07:34
Geithner heeft dinsdag opgeroepen tot verscherpt toezicht op alle financiële instellingen die een risico kunnen vormen voor het financiële systeem en de algemene economie. Dit geldt nu alleen nog voor banken. Foto EPA
Geithner heeft dinsdag opgeroepen tot verscherpt toezicht op alle financiële instellingen die een risico kunnen vormen voor het financiële systeem en de algemene economie. Dit geldt nu alleen nog voor banken. Foto EPA

De bewindsman zei dit in een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Volgens Geithner en de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, is dringend nieuwe regelgeving nodig voor alle financiële instituten die belangrijk zijn voor het systeem. Ze vinden dat de overheid de mogelijkheid moet hebben om bijvoorbeeld ook verzekeraars en hedgefondsen onder curatele te plaatsen om een faillissement te voorkomen.Geithner doelde vooral op de grote Amerikaanse verzekeraar AIG. Die werd vorig jaar met 180 miljard dollar aan overheidssteun van de ondergang gered. Volgens Geithner kunnen problemen bij een dergelijk grote financiële instelling net zo veel gevaar opleveren voor het financiële systeem en de economie als malaise in de bankensector.

Volgens Geithner en Bernanke was een nationalisatie van AIG vorig jaar veel beter geweest dan hoe de siutuatie er nu voorstaat. „Als we die middelen hadden gehad in september, dan was AIG onder curatele geplaatst of genationaliseerd. AIG was dan langzaam afgebouwd, terwijl polishouders zouden zijn beschermd", aldus Bernanke.

Ze doelden daarmee ook op de grote publieke ophef die ontstaan rond de 165 miljoen dollar aan bonussen die AIG aan medewerkers heeft verstrekt, ondanks de staatshulp die het concern kreeg. De Amerikaanse overheid heeft nu niet de macht om die bonussen tegen te houden.

De twee bewindsmannen vinden dat de overheid verregaande bevoegdheden moet krijgen om aan belangrijke financiële instellingen steun te verlenen door hun schuldpapieren of aandelen te kopen, krediet te bieden of leningen te garanderen. Volgens hen kan die wetgeving worden gebaseerd op de huidige regelgeving voor het toezicht op de bankensector.

Daarnaast vinden ze dat het nemen van risico’s door financiële instellingen aan banden moet worden gelegd. Volgens Geithner is het systeem nu niet goed toegerust om de „opbouw van gevaarlijke risiconiveaus" te voorkomen. Hij doelt daarmee op bonusregelingen die het nemen van grote risico’s stimuleert en winsten op korte termijn beloont in plaats van stabiliteit op de lange termijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer