Economie

Beleggers VS blij met bankenplan

Amerikaanse beleggers zien licht aan het einde van de tunnel na de bekendmaking van een gedetailleerd reddingsplan voor de bankensector.

Redactie economie
24 March 2009 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 07:34
Amerikaanse beleggers zien licht aan het einde van de tunnel na de bekendmaking van een gedetailleerd reddingsplan voor de bankensector. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën maandag. Foto ANP
Amerikaanse beleggers zien licht aan het einde van de tunnel na de bekendmaking van een gedetailleerd reddingsplan voor de bankensector. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën maandag. Foto ANP

De Amerikaanse minister van Financiën, Geithner, wil op korte termijn een publiek-privaat fonds opzetten dat slechte beleggingen opkoopt.De beurzen op Wall Street maakten daarop maandag een flinke sprong voorwaarts.

„De markt is blij met wat hij heeft gehoord”, zei een handelaar in New York tegen pers-bureau Reuters. „Dit is het eerste grote examen dat Geithner moet afleggen. Dat de beurzen stijgen, is een vertrouwensstem voor hem.” De toonaangevende graadmeters op Wall Street schoten 6 tot 7 procent omhoog.

De Dow-Jonesindex eindigde 6,8 procent hoger op 7775,86 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde eveneens 6,8 procent in de plus en sloot op 1555,77 punten.

Het fonds van Geithner moet voor 500 miljard dollar (365 miljard euro) aan hypotheken gerelateerde beleggingen gaan opkopen van banken en andere financiële instellingen. De overheid brengt 75 tot 100 miljard dollar in, de rest moet komen van marktpartijen, zoals pensioenfondsen en hedgefondsen.

De minister hoopt op deze manier de balansen van banken te kunnen opschonen, zodat de kredietmarkten weer beter kunnen gaan functioneren en een nog diepere recessie kan worden voorkomen. Hij riep de private investeerders ertoe op „enig risico” te nemen om het plan te laten slagen.

Beleggers gaan ervan uit dat de plannen van Geithner banken zullen helpen hun balansen weer op orde te krijgen, zodat zij hun kerntaak in de economie –geld uitlenen– weer kunnen vervullen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer