Economie

Damrak begint week goedgeluimd

Onder de beleggers op het Damrak bloeide het optimisme maandagochtend weer helemaal op, net zoals dat op de rest van de Europese beursvloeren het geval was. De handelaren voelden zich vooral gesterkt door een nieuw reddingsplan voor de financiële sector van de Amerikaanse overheid, waarvan de details later op de dag bekend worden gemaakt. Vooral de ’financials’ zetten hun opmars in rap tempo voort.

ANP
23 March 2009 13:37Gewijzigd op 14 November 2020 07:33
AMSTERDAM - Mensen staan te praten terwijl de koers van de AEX op de lichtkrant buiten het beursgebouw langskomt op het Beursplein in Amsterdam. Foto ANP
AMSTERDAM - Mensen staan te praten terwijl de koers van de AEX op de lichtkrant buiten het beursgebouw langskomt op het Beursplein in Amsterdam. Foto ANP

Zondagavond werd bekend dat de overheid in de Verenigde Staten een fonds in het leven roept om banken te verlossen van hun problematische activa. Zowel de staat als particuliere beleggers zullen deelnemen in het fonds. Het plan moet banken verlossen van de onzekerheid rond de waarde van hun risicovolle beleggingen en hen ruimte geven om weer leningen te verstrekken.„Dit is nieuws dat we graag willen horen. Het zou een kickstart kunnen geven aan de beurs”, zei een handelaar in Amsterdam. De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, stond aan het begin van de middag 2,7 procent hoger op 218,53 punten. De MidKap–index klom 1,7 procent tot 292,32 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 1,5 tot 1,8 procent omhoog.

„Er zijn wat lichtpuntjes. Al met al hebben we de laatste twee weken signalen gekregen dat de wereldeconomie niet verder aan het verslechteren is”, aldus Ronald Doeswijk, marktstrateeg bij beleggingsbureau Iris.

Hoewel de koersen over de gehele linie klommen, waren vooral banken en verzekeraars populair. In Amsterdam maakte ING, een aandeel waarvan de waarde de afgelopen twee weken ruwweg is verdubbeld, een sprong van 18 procent tot 5,11 euro. Verzekeraar Aegon ging ruim 13 procent omhoog. Ook MidKapper SNS Reaal toonde een soortgelijke koerswinst. In de rest van Europa waren de banken en verzekeraars eveneens niet te stuiten. Deutsche Bank in Frankfurt en Barclays in Londen werden respectievelijk 6,7 en 10 procent meer waard.

In Frankfurt moest Daimler (plus 0,7 procent) een groot deel van de koerswinst van eerder op de dag weer inleveren. Zondag werd bekend dat Aabar Investments, een investeringsfonds uit Abu Dhabi, een belang neemt van 9,1 procent in de Duitse auto– en vrachtwagenfabrikant.

Oliegerelateerde fondsen profiteerden van een verder gestegen olieprijs, met 1,2 procent tot 52,68 dollar per vat. In Amsterdam werden Shell en SBM Offshore respectievelijk 3 en 1,1 procent meer waard.

Chemieconcern DSM was, zonder duidelijke reden, een van de weinige dalers in de AEX. Het aandeel zakte 2,9 procent. Bij de middelgrote fondsen viel printerfabrikant Océ op met een 4,2 procent lagere koers. Dat had te maken met een verkoopadvies voor het aandeel van analisten van ING.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandagochtend 1,3650 dollar tegen 1,3545 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer