Binnenland

Provincies fel gekant tegen korting

De provincies zijn fel gekant tegen een voorstel van een onderzoekscommissie om bijna 600 miljoen euro te bezuinigen op hun inkomsten. Ze vinden dat het voorbijgaat aan de extra investeringen waarmee provincies de regionale economie stimuleren.

Regioredactie
20 March 2009 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 07:32

„Het rapport legt een veel te zwaar accent op de inkomsten”, reageerde voorzitter J. Franssen van het Interprovinciaal Overleg (IPO) donderdag. De koepelorganisatie van provincies kondigde tevens een contra-expertise aan. Die moet eind april klaar zijn.De Raad voor de Financiële Verhoudingen (RFV) bracht gisteren aan de rijksoverheid het advies uit om bijna 600 miljoen euro te besparen op geld dat naar de provincies vloeit. Volgens de raad kunnen provincies bijna 600 miljoen euro meer uitgeven dan gedacht. Dat komt doordat ze extra geld binnenkrijgen uit dividend en motorrijtuigenbelasting.

De reserves van provincies zijn gestegen van 1,46 miljard euro in 1998 naar 4,77 miljard in 2007. Volgens de RFV kunnen daarom de rijksbijdrage en de belastinginkomsten van provincies omlaag. Ze geven jaarlijks zo’n 5,8 miljard euro uit. Daarvan wordt 20 procent betaald met geld van de rijksoverheid.

De provincies reageren afwijzend op het voorstel. Zij geven aan dat ze al hebben toegezegd deze kabinetsperiode honderden miljoenen af te staan aan de rijksbegroting. Als daarnaast minder geld naar de provincies stroomt, komen investeringen in de regionale economie in gevaar.

De provincie Noord-Brabant had donderdag geen goed woord over voor het advies. Als de regering het overneemt zal dat die provincie het hardste treffen. Brabant en andere provincies belanden in de bizarre situatie dat ze netto moeten bijdragen aan het provinciefonds.

Commissaris van de Koningin Maij-Weggen meent dat de raad een onbegrijpelijke beginnersfout heeft begaan door uit te gaan van het boekjaar 2007, waarin verschillende provincies superdividend ontvingen van Essent. „Dat kan geen basis voor goed beleid zijn. Ik hoop dat het kabinet slimmer is dan deze onderzoekers”, reageerde ze fel.

Brabant publiceerde juist donderdag het plan voor de besteding van 1 miljard euro die overblijft uit de verkoop van Essent. Het investeringsprogramma voor de regionale economie staat meteen weer op losse schroeven. Maij-Weggen: „We moeten dat nog eens goed bekijken.”

RFV-voorzitter Michiel van Haersma Buma noemt zijn advies zelf ingrijpend. „Maar het is echt tijd voor grootscheepse veranderingen.”

Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) erkende dat laatste, donderdag in een reactie. Zij vindt dat de provincies voor hun kerntaken voldoende geld moeten krijgen. Willen provincies daarnaast andere taken op zich nemen, dan moeten ze dat zelf betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer