Donner bespreekt ontslagakkoord opnieuw
SP–Kamerlid Ulenbelt had Donner om opheldering gevraagd over zijn wetsvoorstel om mensen met een jaarinkomen vanaf 75.000 euro maximaal een jaarsalaris mee te geven als ontslagvergoeding. Een Kamermeerderheid van zowel regeringspartijen CDA en PvdA als SP in de oppositie eisten dat Donner het voorstel opnieuw bespreekt, omdat FNV en CNV klagen dat de minister zich met het wetsvoorstel niet aan de afspraken houdt.
FNV en CNV vrezen dat hun onderhandelingsvrijheid wordt ingeperkt. Volgens hen was afgesproken dat onderlinge afspraken tussen werkgevers en werknemers over hogere ontslagvergoedingen door de rechter ongemoeid gelaten zouden worden.Werkgeversorganisatie VNO–NCW is het niet met de kritiek van FNV en CNV eens. Net als Donner wijzen de werkgevers erop dat bij onderlinge afspraken en sociale plannen voor reorganisaties er in principe geen rechter aan te pas komt.
De MHP, de vakcentrale voor hoger personeel, heeft zich altijd al verzet tegen de afspraken die collega–bonden met Donner en werkgevers hebben gemaakt over het aftoppen van ontslagvergoedingen. De afspraken waren onderdeel van het najaarsakkoord van vorig jaar dat een einde moest maken aan de slepende discussie over versoepeling van het ontslagrecht.
Ondanks dat akkoord vinden oppositiepartijen van links tot rechts dat het wetsvoorstel in de prullenbak dient te verdwijnen. Daarbij wezen ze op forse kritiek van de Raad van State eerder dit jaar op de wet dat een „overtuigende motivering" zou ontbreken voor de grens van 75.000. Door het beperken van ontslagvergoedingen vanaf inkomens van 75.000 euro zouden volgens het adviesorgaan onrechtvaardige verschillen ontstaan tussen mensen die net onder en boven de grens zitten.