Binnenland

Raadhuis Kampen heropend als museum

Het oude raadhuis uit 1350 vormt vanaf donderdagmiddag weer het middelpunt van de Kamper binnenstad.

Michiel Satink
19 March 2009 08:14Gewijzigd op 14 November 2020 07:32
KAMPEN - De binnenstad van Kampen met op de voorgrond de stadsbrug. Foto ANP
KAMPEN - De binnenstad van Kampen met op de voorgrond de stadsbrug. Foto ANP

Na een sluiting van zeven jaar heropent het pand samen met het ernaast gelegen ”nieuwe raadhuis” als Stedelijk Museum Kampen. Bijzonder is dat behalve de eeuwenoude kunstvoorwerpen ook de stad „in de collectie van het museum is opgenomen”, aldus directeur B. Koolstra. Na het vertrek van de ambtenaren naar een modern pand aan de rand van Kampen bleek hoezeer de gebouwen van het oude stadhuis aan restauratie toe waren. Brokken zandsteen vielen van de twee eeuwenoude gebouwen naar beneden.De restauratie van beide panden en de verbouwing van het nieuwe raadhuis (1830) tot Stedelijk Museum kostte de gemeente 5 miljoen euro. „Dit is een pand dat er letterlijk en figuurlijk om vraagt om Kampen te representeren. Hier komen trots en identiteit van de stad samen”, stelt cultuurwethouder Ruifrok (PvdA).

Centraal in het museum staat de ontwikkeling van rivierstad Kampen en de omvangrijke kunstcollectie die de gemeente in de loop der eeuwen opbouwde. „Nieuw is dat bezoekers met een audiovisuele multimediatour met positiebepaling via de satelliet door de stad worden geleid”, zegt Koolstra.

Bezoekers krijgen een handcomputer mee. Hierop verhaalt onder meer een van de laatste ‘sigarendraaiers’ van Kampen bij de oude sigarenfabriek over de tijd dat Kampen dergelijke fabrieken kende.

Ook zijn van alle kerken in de stad interieurfoto’s gemaakt, die op het beeldscherm worden getoond. „Normaal gesproken kun je niet alle kerken bezichtigen, maar op deze manier kan dat dus wel”, zegt I. Adriaansz van het museum. Het experiment kost 220.000 euro. „We verklaren de oude stad tot museum. Iets dergelijks ben ik elders nog niet tegengekomen”, stelt Koolstra.

De meeste verhalen in de audiovisuele tour worden verteld door acteur Henk van Ulsen, oud-Kampenaar. Ook andere bekende Kampenaren spelen een belangrijke rol in het museum. In de verschillende zalen hangen grote portretten van hen. Behalve bekende Nederlanders als minister-president Hendrik Colijn en dichteres Ida Gerhardt staan er ook portretten van in Kampen tot de verbeelding sprekende mensen zoals straatevangeliste juffrouw Hendriks.

Ook is de huidige stad in het museum te zien. Via doorkijkjes door de muren is de huidige stadsbrug te zien. Binnen staan maquettes van de voorgangers van deze brug. Koolstra: „Kampen wordt hier als metafoor gebruikt van de ontwikkeling van steden aan het water. Dergelijke steden aan rivieren hebben het nodige meegemaakt op het gebied van handel en cultuur. Kampen staat daar model voor.”

Overal in het gebouw zijn daags voor de opening nog bouwvakkers en interieurbouwers in de weer om de puntjes op de i te zetten. De uit 1445 stammende schepenzaal oogt wat leeg. „Hier hebben we verder niets aan gedaan. Dit spreekt voor zich”, stelt Adriaansz. De monumentale zaal is in originele staat en is onderdeel van het thema ”rechtspraak”.

De thema’s geloven, water en de Oranjeportretten vormen de rode draad van het museum. De collectie Oranjeportretten vormt een van de pronkstukken. Levensgroot staan alle regerend vorsten van huis van Oranje-Nassau uitgebeeld. Voor kroonprins Willem-Alexander is alvast een nis ingericht, aldus Koolstra. Daarnaast omvat de collectie werken van schilders als Hendrick Avercamp en Jan Voerman senior.

Het museum is vanaf vrijdag opengesteld voor publiek. Kampenaren mogen de eerste dagen gratis naar binnen.

De locatie van het Stedelijk Museum volgens gegevens van Google Maps:


Grotere kaart weergeven

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer