Binnenland

Invloed kopen in moskee wordt lastiger

Mensen die via een gift heimelijk invloed willen krijgen in een moskee, krijgen het moeilijker. Het kabinet komt nog dit jaar met een wetsvoorstel om stichtingen, waar moskeeën vaak onder vallen, te verplichten hun financiële jaarcijfers te publiceren.

ANP
18 March 2009 16:44Gewijzigd op 14 November 2020 07:32
DEN HAAG – Mensen die via een gift heimelijk invloed willen krijgen in een moskee, krijgen het moeilijker. Het kabinet komt nog dit jaar met een wetsvoorstel om stichtingen, waar moskeeën vaak onder vallen, te verplichten hun financiële jaarcijfers te pub
DEN HAAG – Mensen die via een gift heimelijk invloed willen krijgen in een moskee, krijgen het moeilijker. Het kabinet komt nog dit jaar met een wetsvoorstel om stichtingen, waar moskeeën vaak onder vallen, te verplichten hun financiële jaarcijfers te pub

„Ook de financiële situaties van moskeeën worden hiermee transparanter", schreef minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet kan volgens haar vanwege de scheiding van Kerk en Staat verder weinig doen tegen mogelijke buitenlandse financieringen van moskeeën in Nederland of de samenstelling van een moskeebestuur.De Kamer had haar gevraagd onderzoek te doen naar de risico’s van buitenlandse inmenging in moskeeën en te kijken welke maatregelen daartegen kunnen worden genomen. Aanleiding waren berichten over de Essalam–moskee in Rotterdam–Zuid, waarvan sommige bestuursleden verbonden zouden zijn aan de fundamentalistische Moslim Broederschap. Ook maakte de Kamer zich zorgen over de bouw van de omstreden Westermoskee in Amsterdam en de betrokkenheid van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs daarbij.

Het komt al enkele decennia voor dat er geld van buitenlandse overheden, islamitische missieorganisaties en welgestelden naar moskeeën in Nederland gaat. Het geld komt vooral uit landen in het Midden–Oosten. Zolang het vrijwillig gebeurt en de contacten de integratie niet belemmeren, is er volgens Ter Horst niets aan de hand.

Het risico dat een moskee onder buitenlandse invloed komt te staan, is volgens haar altijd aanwezig. Maar „het risico moet niet overschat worden", stelt de bewindsvrouw. Welgestelde moslims geven vaak geld aan moskeeën uit liefdadigheid en zijn daarbij niet uit op het verkrijgen van invloed, aldus Ter Horst.

Ze wijst er ook op dat moskeebesturen in Nederland weerbaarder worden tegen machtsovernames en invloeden van buiten. „Er zijn moskeeën en koepelorganisaties die zich nadrukkelijk hebben uitgesproken tegen buitenlandse financiering of invloeden", schrijft de minister. Als het vermoeden bestaat dat buitenlanders via de financiering van moskeeën de wet overtreden, kan de overheid maatregelen tegen hen nemen. Ook kan de inlichtingendienst AIVD onderzoek doen als er sterke aanwijzingen zijn dat buitenlandse financiering van een moskee de nationale veiligheid bedreigt. Dat kan weer leiden tot vervolging door justitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer