Opinie

Kerstdrukte

24 December 2002 17:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:01

Supermarkten en warenhuizen hebben een druk kerstweekeinde achter de rug. Het aantal pintransacties afgelopen zaterdag (5,8 miljoen) was duidelijk hoger dan vorig jaar. En op zondag werden dubbel zoveel betalingen met de pinpas gemeld dan op andere koopzondagen.Alleen in de restaurants is het aantal boekingen voor kerstdiners minder dan andere jaren. Kennelijk laten de economische stagnatie en de dure euro de mensen met Kerst toch niet helemaal ongemoeid.

Slechts een op de vier mensen vindt dat Kerst verbonden is aan kerkgang, zo bleek uit een onderzoek van het Kaski. Voor de overige driekwart is het kerstfeest een seculiere aangelegenheid: een kwestie van vrije dagen, de naderende jaarwisseling, lekker eten en drinken en familiebezoek.

Toch trekken meer of minder aangeklede kerstdiensten en kerstmissen altijd veel mensen die bepaald geen trouwe kerkgangers zijn. Die veel hogere opkomst geeft hier en daar zelfs problemen. Een verschil van mening over het maximale aantal kerkbezoekers leidde in het Gelderse Millingen zelfs tot een forse aanvaring tussen de pastoor en de burgemeester. Na de ramp in Volendam zijn de brandveiligheidseisen en het toezicht op de naleving van de voorschriften aanzienlijk aangescherpt. Dat gebeurde niet zonder reden.

Maar discogangers geven natuurlijk wel meer risico’s dan bezoekers van een kerstnachtmis. En de constructie van de gebouwen waarin men bijeenkomt verschilt ook nogal.

Meer dan de andere christelijke feestdagen zijn de kerstdagen door de wereld geannexeerd. Kerstbomen ziet men overal en de kerstman is in opmars. Zo langzamerhand heeft hij sinterklaas van de eerste plaats verdrongen. Dat kan moeilijk als een verbetering worden beschouwd. Wie ook maar enigszins weet van de ware betekenis van het kerstfeest, zal zich van die uitwassen van de publieke kerstviering ver willen houden.

Overigens wordt die seculiere kerstfeestviering tegenwoordig ook gekritiseerd omdat zij discriminerend zou zijn ten opzichte van hier wonende moslims en andere niet christenen. Die ervaren kerstbomen en het ten gehore brengen van kerstliederen in supermarkten en openbare ruimten als een manifestatie van het christelijk geloof die hun wordt opgedrongen.

Vandaar ook de discussie die enkele jaren geleden voorzichtig op gang kwam over het inleveren van een of meer christelijke feestdagen ten behoeve van islamitische of hindoeïstische feesten. Kerst zal daarbij wel buiten schot blijven. Hemelvaartsdag loopt wat dat betreft meer gevaar.

Overigens is de islam inmiddels zo impopulair geworden bij een groot deel van de Nederlandse bevolking dat dergelijke voorstellen thans minder kans maken dan een paar jaar geleden. Toen stond de multiculturele samenleving bij velen nog hoog aangeschreven. Dat is nu anders geworden. Gelukkig mag ondanks alles ook dit jaar in vele kerken het kerstevangelie verkondigd worden: „namelijk dat u heden geboren is de Zaligmaker, welke is Christus de Heere, in de stad Davids.” Maar evenzeer geldt het Schriftwoord dat er „voor hen geen plaats was in de herberg.”

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer