Vis gaat zich thuisvoelen in rif haven Rotterdam
Mosselen, vissen en planten moeten zich meer gaan thuisvoelen in de Rotterdamse haven. Daarom komen er onderwaterbossen, paalhula’s (touwen om palen) en kunstmatige riffen. Touwen en bewerkte betonplaten verruwen de gladde glooiingen en steigers, zodat mosselen en anemonen zich beter kunnen hechten.
In eerste instantie pakt het Havenbedrijf Rotterdam alleen de Scheur– en Pistoolhaven aan. De proef moet uitwijzen of alle aanpassingen werken. Bioloog Peter Paalvast ziet het rooskleurig in. Rotterdam wordt de kraamkamer van de Noordzee, voorspelt hij. Hij is te spreken over de kwaliteit van het water. Dat de langneussteurgarnaal in de haven is gesignaleerd, is een goed teken.Als blijkt dat in de haven meer flora en fauna opbloeien, dan speelt het havenbedrijf daarop in bij de aanleg van Maasvlakte–2. Er komt dan bijvoorbeeld meer beton met gaten en gleuven. Paalvast is overtuigd dat het gaat werken. „Uit de haven is veel meer te halen dan nu gebeurt. Er is een enorm potentieel". Hij denkt dat op korte termijn al de eerste resultaten te zien zijn.
Het proefproject in Rotterdam maakt deel uit van het landelijke project Levende Waterbouw, dat wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat. Daarbij werkt Deltares, een instituut op het terrein van waterbeheer, samen met andere partners aan ecologische en duurzame opdrachten.