Winter fataal voor helft ijsvogels
De langdurige vrieskou is veel ijsvogels fataal geworden. Ongeveer de helft van deze vogels in de afgelopen winter is overleden, doordat zij niet konden vissen.
Dit blijkt uit tellingen van Sovon Vogelonderzoek.IJsvogels zijn voor hun eten afhankelijk van water. Omdat de ijsvogels kleine vissen en waterdieren eten, zijn zij gebonden aan beekjes en andere kleine stromen. Probleem is dat kleine wateren snel dichtvriezen en het ijs lang blijft liggen.
De meeste slachtoffers vielen deze winter in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, waar de temperatuur het laagst was. In december telden mensen in Gelderland 39 ijsvogels; in januari nog maar 3. In februari was er nog maar één te zien.
In het westen en het noorden van het land sneuvelden waarschijnlijk minder dieren.
Het voorjaar laat nog even op zich wachten. Weliswaar begint vrijdag de astronomische lente, maar niet met heel zachte temperaturen.
Sterrenkundigen berekenen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Als de zon precies boven de evenaar staat, is het zover. Vrijdag is dat moment om 12.44 uur. Dag en nacht duren op de eerste dag van de lente overal ter wereld ongeveer even lang, de zogenoemde equinox.
De weerkundigen houden het simpeler: zij rekenen drie volle maanden per seizoen.