Economie

„Optimisme absoluut voorbarig”

Beleggers zien de toekomst van de economie weer wat positiever in. Dat valt af te leiden uit de stijgende aandelenkoersen van de afgelopen week. Een rondgang langs Nederlandse economen levert echter een voorzichtiger beeld op.

Redactie economie
17 March 2009 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 07:31
Beleggers zien de toekomst van de economie weer wat positiever in. Foto ANP
Beleggers zien de toekomst van de economie weer wat positiever in. Foto ANP

Hoewel beleggers maandag een steuntje in de rug kregen van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke, die repte over de eerste tekenen van economisch herstel, zijn de Nederlanders voorzichtig. „De zwaluw wordt gesignaleerd, maar volgens mij is het nog geen zomer”, stelt ABN AMRO-econoom Nico Klene. „De stijgende beurskoersen zijn vooral gebaseerd op hoop.”Ook Elwin de Groot, econoom bij de Rabobank, vindt het „absoluut nog te voorbarig” om te spreken over economisch herstel. „Zeker als je kijkt naar Europa. Vooral de exportgeoriënteerde economieën, zoals Nederland en Duitsland, krijgen er flink van langs. We moeten niet verwachten dat die situatie snel zal omslaan.”

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa en de Verenigde Staten boekten de afgelopen week aanzienlijke winsten en stonden gisteren wederom in de plus. Volgens De Groot reageren beurshandelaren daarbij vooral op nieuws uit de financiële sector.

Zo meldden de Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan en Bank of America vorige week dat ze de eerste maanden van dit jaar goed zijn doorgekomen. Maandag voegde de Britse bank Barclays zich in dit positief gestemde gezelschap.

Niemand minder dan Ben Bernanke sprak maandag van de eerste tekenen van echt economisch herstel. De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) wees op een stabieler wordende hypotheekmarkt en een toenemende kredietverlening tussen bedrijven in de VS.

Bernanke zei verder in het op nationale televisie uitgezonden interview dat er geen belangrijke banken meer zullen omvallen. De recessie in de Amerikaanse economie zou daardoor dit jaar al ten einde kunnen komen, aldus de Fed-topman.

Econoom Ruben van Leeuwen van ABN AMRO ziet in de Verenigde Staten ook wel wat tekenen van herstel. „Maar die zijn nog heel erg mager.” De econoom is wel optimistisch over het omvangrijke stimuleringspakket van de Amerikaanse regering. „Dat gaat zorgen voor economische groei, met name in 2010. Maar gezien de snelheid waarmee de plannen zijn ingevoerd kan dat ook al aan het einde van dit jaar gebeuren.”

Uit het Nederlandse bedrijfsleven klinken ondertussen minder optimistische geluiden. Uit een enquête van de Kamer van Koophandel bleek maandag dat de omzetten, orders en de winstgevendheid van Nederlandse bedrijven in alle sectoren in het eerste kwartaal waarschijnlijk zijn afgenomen.

Klene, die zich bij ABN AMRO vooral met de Nederlandse economie bezighoudt, ziet dan ook geen tekenen van herstel. „Per saldo is het producentenvertrouwen in Nederland in de eerste twee maanden van het jaar minder hard gedaald dan daarvoor, maar verder is er weinig positiefs te melden.”

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het maandag „schandalig” dat de Amerikaanse verzekeraar AIG 165 miljoen dollar (132 miljoen euro) aan bonussen uitkeert aan zijn personeel. Hij vroeg minister van Financiën Timothy Geithner alle mogelijke juridische stappen te ondernemen om dit te blokkeren.

AIG, dat met 170 miljard dollar aan overheidssteun overeind is gehouden, betaalde de bonussen over 2008 afgelopen zondag. „Hoe kunnen ze deze schande verdedigen tegenover belastingbetalers, die het bedrijf overeind houden?” aldus Obama.

De officier van justitie in New York, Andrew Cuomo, gaf topman Liddy van AIG maandag tot het eind van de dag om details over de bonussen te verstrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer