Coalitie Utrecht valt uiteen
Het college van burgemeester en wethouders in Utrecht is zaterdagavond gevallen. De coalitie kon het niet eens worden over het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Dit plan bevat maatregelen om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren en de stad bereikbaar te houden.
Coalitiepartij GroenLinks ging niet akkoord, omdat het geen extra wegen in de stad wil. GroenLinksfractievoorzitter Mos zei de gang van zaken buitengewoon spijtig te vinden. Maar de partij wil geen verantwoordelijkheid dragen voor meer auto’s in de stad. „Een extra invalsweg zou tienduizenden auto’s naar de stad trekken. Dat vinden wij onacceptabel.”Een meerderheid van het college meent dat een nieuwe spoorlijn, een tunnel en extra wegen nodig zijn om de bereikbaarheid van de stad te garanderen. Voor deze ingrepen zouden er socialehuurwoningen moeten worden gesloopt. GroenLinks is daar pertinent tegen.
De grootste partij van Utrecht, de PvdA, verklaarde onverwacht geconfronteerd te zijn met de stellingname van GroenLinks. „Het ontbreekt GroenLinks aan moed om een besluit te nemen over de leefbaarheid van de stad”, aldus PvdA-raadslid Boudewijns. Volgens haar lijkt het nu om één weg te gaan, maar dat vindt zij niet terecht. „Het hele pakket aan maatregelen is erop gericht de leefbaarheid en de bereikbaarheid in de stad te verbeteren. Er komen ook fiets- en openbaarvervoervoorzieningen.”
De wethouders Van Eijk en Giesberts trokken zich zaterdag terug uit het college van B en W, omdat ook een poging tot bemiddeling niets opleverde.
De coalitie in Utrecht werd gevormd door PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. GroenLinks is met 8 zetels in de raad de tweede partij in Utrecht.
Vandaag zou het college van B en W verder praten over de crisis. De PvdA wil met alle fracties in overleg om tot een nieuwe coalitie te komen. De VVD lijkt de meest logische keuze. De liberalen hebben 5 zetels in de Utrechtse raad.
Ondanks de val van het college is het plan voor verbetering van de luchtkwaliteit zaterdag wel ingediend. Volgens de verantwoordelijke wethouder komt het in april of mei in de raad ter sprake. Hij hoopt dat er tegen die tijd een nieuw college is gevormd.