„”Kerkvideo” aan vooravond doorbraak”
Het uitzenden van kerkdiensten met videobeelden via internet staat aan de vooravond van een doorbraak. „Binnen vijf jaar zullen honderden gemeenten hun kerkdiensten met beelden via internet kunnen uitzenden”, aldus Johan van der Stoel, directeur van Streamit.
Van der Stoel, die zijn product voorlopig nog ”kerk-tv” noemt, denkt dat er ook vanuit kerkelijke gemeenten binnen de gereformeerde gezindte vraag zal komen naar live-uitzendingen van kerkdiensten met videobeelden. „Toen we destijds begonnen met het uitzenden van audio via internet, viel iedereen over ons heen. Inmiddels zijn er alleen al vele honderden gemeenten die via Audioserver, waar wij mee samenwerken, uitzenden. En er komen iedere maand nog gemeenten bij. Daarnaast zijn er nog andere instellingen die uitzendingen verzorgen. Het blijkt een doorslaand succes en een niet meer weg te denken middel voor mensen die niet naar de kerk kunnen om toch de diensten mee te beleven.”Na kerkradio via internet staat volgens Van der Stoel nu het fenomeen kerk-tv op het punt van een doorbraak. „Beelden vanuit de eigen kerk voegen een belangrijke dimensie toe.”
In eerste instantie wil het bedrijf zich richten op tehuizen en instellingen, zegt hij. „We hebben een soort stappenplan. Eerst gaan we kijken of het werkt in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Daarna richten we ons op de zogenoemde computergebruikers, die via een snelle internetverbinding de diensten willen bekijken. Dat gaat net zoals nu. Er zijn gemeenten die werken met beperkte toegang, er zijn ook gemeenten die de kerkdiensten volledig openbaar uitzenden. Ten slotte zoeken we naar oplossingen voor mensen die geen computer hebben. We moeten dan een beeldscherm leveren waarop je via een internetverbinding alleen de uitzendingen van de kerkdiensten kunt ontvangen.”
Wat de apparatuur betreft, kunnen gemeenten nu voor een bedrag onder de 1000 euro bij Streamit installaties kopen om kerkdiensten in audio via internet uit te zenden. Om ook videobeelden te kunnen uitzenden, zal er echter veel dieper in de buidel getast moeten worden. „Je hebt het dan over de aanschaf van meerdere camera’s, een mengpaneel en noem het verder maar op. Maar we streven naar de ontwikkeling van iets wat betaalbaar en ook gemakkelijk te bedienen is. Juist het gebruiksgemak bleek bij kerkradio de doorslaggevende succesfactor.”
Vooralsnog verwacht Van der Stoel, zelf lid van de christelijke gereformeerde kerk in Eindhoven, de meeste belangstelling vanuit gereformeerde kerken vrijgemaakt, Nederlands gereformeerde kerken en sommige christelijke gereformeerde kerken. „Maar ook hervormde gemeenten hebben al interesse getoond. Persoonlijk verwacht ik ook dat nogal wat rooms-katholieke kerken geïnteresseerd zullen zijn in kerk-tv. In hun erediensten draait het, meer dan in protestantse kerken, toch vooral om het visuele aspect.”
Van der Stoel begrijpt dat veel gemeenten principiële bezwaren hebben tegen het fenomeen kerk-tv. „Als je als gemeente besluit dat het aanbieden van beeld een vervolgstap is op het aanbieden van geluid, dan zul je eerst een goed protocol moeten ontwikkelen. Daarin kan omschreven worden wat je wel en wat je niet wilt laten zien tijdens de dienst. Dat is erg belangrijk.”
SIKN
De andere grote speler op de kerkradiomarkt, stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (sIKN), zegt eveneens na te denken over de mogelijkheid van het uitzenden van videobeelden van kerkdiensten. „Wij hebben op dit moment zo’n duizend gemeenten die via ons kerkradio aanbieden”, aldus D. van Heteren, directeur van DCT-net, het bedrijf dat het operationele werk voor sIKN doet. „En natuurlijk denken ook wij na over kerk-video, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Zo vereist het bekijken van videobeelden via internet een forse bandbreedte. Beelden verzenden via een normale telefoonlijn kan niet. Bovendien kost het niet alleen voor wat betreft de aanschaf van de apparatuur flink wat geld, maar zullen ook de variabele kosten nogal oplopen. We denken er zeker over na, maar we zullen niet binnen een paar weken met zoiets op de markt komen.”