GMV werkt aan waardenpamflet
Ondernemingen moeten niet alleen in arbo- en veiligheidsbeleid investeren, maar ook in de onderneming als waardengemeenschap.
Dat stelt het Gereformeerd Maatschappelijk Vakverbond (GMV) in de vrijdag gepresenteerde arbeidsvoorwaardennota. De vakorganisatie beschouwt de onderneming als een waardengemeenschap waar het steeds meer gaat om het menselijk kapitaal. Met een volgend jaar uit te werken ’waardenpamflet’ wil het GMV daaraan een nieuwe impuls geven. De bijbehorende leus luidt ”Duidelijk-eerlijk-echt”, net als die van de ChristenUnie.
Volgens het GMV heeft ieder bedrijf baat bij deze „knettergoede slogan.” Het pamflet gaat zich sterk op leden van ondernemingsraden richten. In de optiek van het GMV kan in CAO’s een „raambeplating” worden opgenomen, maar is de OR „bij uitstek het orgaan dat binnen ondernemingen de aanjaagfunctie ter hand moet nemen.”
De vakorganisatie vindt het in het sociaal akkoord afgesproken maximumpercentage van 2,5 procent loonstijging overigens achterhaald. „Dat percentage dreigt te gaan werken als een magneet. In beginsel kun je met dat percentage in vijf minuten een CAO afsluiten. Bedrijfs- en werkcontinuïteit gaat het komende jaar boven loonbeleid.” Het inflatiepercentage is voor het GMV een betere richtlijn.
Wat de lonen aangaat, streeft het GMV naar een verdergaande flexibilisering. In de nota ”CAO’s met gezond verstand” valt te lezen dat werknemers zouden moeten kunnen bewerkstelligen dat ze in de dure jaren van hun leven meer financiële armslag hebben dan nu. Bovendien zouden zij zelf moeten kunnen bepalen op welk niveau zij zich willen verzekeren tegen periodes van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
Het GMV is verheugd dat werknemers dankzij de wet Bussemaker/Van Dijke zondagsarbeid voortaan in beginsel kunnen weigeren. Wel werkt de vakorganisatie aan het opstellen van een protocol. Dit kan regelen hoe deze wet in de werkpraktijk gestalte krijgt. „De wet is een uitstekende kapstok voor een bedrijfsprotocol. Want deze beschermt wel de werknemer, maar door niet transparant te handelen kan de wet gemakkelijk worden omzeild.”