„We zijn ten diepste een bloedende kerk”
In Sri Lanka woedt al jaren een oorlog tussen het rebellenleger Tamil Tijgers en Singalese regeringstroepen. Kerkgebouwen worden in brand gestoken en voorgangers vermoord. Dagelijks vinden zeker veertig mensen de dood; honderden raken gewond. De kerk op Sri Lanka kan hoop bieden, vindt Tamilpredikant dr. S. Jeyanesan.
De predikant werkt vanuit Batticaloa, een grote stad in het oosten van Sri Lanka, onder slachtoffers van de burgeroorlog. Zijn organisatie Ladder of Hope werkt nauw samen met Woord en Daad. Begin deze week was hij onder begeleiding van deze ontwikkelingsorganisatie in Nederland om de noodsituatie in Sri Lanka onder de aandacht te brengen.Jeyanesan is predikant en voorzitter van de Church of the American Ceylon Mission, een gereformeerd kerkgenootschap van 46 gemeenten en zo’n 6000 leden. In totaal vormen christenen niet meer dan 5 procent van de overwegend boeddhistische bevolking van het land. Toch is hun invloed relatief groot, zegt hij. „Christenen zijn sterk vertegenwoordigd in het onderwijs en de gezondheidszorg. Daar maken andere religieuze groepen graag gebruik van.”
De laatste vijf jaar ziet Jeyanesan een kentering in de houding ten opzichte van het christendom. „In de burgeroorlog en na de tsunami in 2004 waren het vooral christenen die hulp boden. De kerk groeide daardoor, maar daar zaten boeddhisten en hindoes niet op te wachten.”
Antibekeringswet
De omstreden antibekeringswet, die het parlement op het punt staat goed te keuren, zal volgens de predikant vooral voor christenen negatieve gevolgen hebben. Het wetsvoorstel is een initiatief van de boeddhistische partij JHU en maakt gedwongen bekeringen en pogingen daartoe strafbaar. De maximale gevangenisstraf is vijf jaar of een geldboete van omgerekend 1000 euro. Als het om een minderjarige gaat, is de maximale gevangenisstraf zeven jaar. Alleen de president van Sri Lanka lijkt de komst van de antibekeringswet nog te kunnen tegenhouden.
Jeyanesan: „Als deze wet van kracht wordt, staan christenen voor de vraag hoe ze met bekeerlingen moeten omgaan. Een oplossing zou kunnen zijn om geen ledenregistratie meer bij te houden. Uiteindelijk gaat het ook niet om het aantal leden of om rituelen, maar om Jezus Christus. Hij draagt de kerk. Christenen hoeven daarom niet bang te zijn voor de antibekeringswet.”
Vervolging hoort bij het leven als christen, vindt Jeyanesan. „Het is niet zo dat we nu voor het eerst met vervolging te maken krijgen. Die was er al vanaf het eerste begin. Jezus zei: „Neem uw kruis op en volg Mij.” Lijden hoort bij discipelschap. Waar geen lijden is, daar zijn geen christenen.”
Verzoening
Veel christenen in Sri Lanka krijgen dagelijks met lijden te maken. Kerken worden verwoest, predikanten aangevallen; christenen worden gediscrimineerd. „Als je tot een religieuze minderheid behoort, kun je een hoge functie in het overheids-apparaat wel vergeten.”
De burgeroorlog zou christenen uit verschillende etnische groepen ertoe moeten brengen elkaar te vergeven, vindt de Tamilpredikant. „Verdeeldheid is een zonde. We moeten elkaar accepteren als broeders en vervolgens een proces van verzoening tussen Tamils en Singalezen op gang brengen. Christenen hebben een profetische en een priesterlijke taak: Mensen wijzen op hun fouten, maar ook kracht geven en hulp bieden.
Jeyanesan promoveerde op een proefschrift over theologie en zending in oorlogsgebieden. Hij ontdekte dat de kerk in conflicten niet neutraal kán blijven. „Ze zal altijd de kant van de armen en verdrukten moeten kiezen. Zoals ook Jezus is gekruisigd omdat Hij de kant van zondaren en gewone mensen koos. De kerk is ten diepste een bloedende kerk. Medelijdend, maar ook hoopgevend.”
Noodhulpactie Sri Lanka van start
Kerkredactie
GORINCHEM – Stichting Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg zijn een noodhulpactie begonnen voor de slachtoffers van de oorlog in Sri Lanka.
In het noordoosten van Sri Lanka zitten 200.000 mensen vast in het oorlogsgebied. Er is dringend humanitaire hulp nodig, zoals drinkwater, voedsel en medicijnen.
Woord en Daad en ZOA streven ernaar om samen met lokale partnerorganisaties de burgerslachtoffers zo veel mogelijk te ondersteunen.