Binnenland

Rotterdam start proef met preconceptiezorg

In de Rotterdamse deelgemeente Noord starten verloskundigen en huisartsen donderdag een proef waarmee ze stellen met een kinderwens adviseren hoe ze gezond zwanger kunnen worden.

Van onze correspondent
11 March 2009 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 07:28
In de Rotterdamse deelgemeente Noord starten verloskundigen en huisartsen donderdag een proef waarmee ze stellen met een kinderwens adviseren hoe ze gezond zwanger kunnen worden. Foto ANP
In de Rotterdamse deelgemeente Noord starten verloskundigen en huisartsen donderdag een proef waarmee ze stellen met een kinderwens adviseren hoe ze gezond zwanger kunnen worden. Foto ANP

De proef is een initiatief van het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam. Voor de twee jaar durende proef is bewust voor de deelgemeente Rotterdam-Noord gekozen, „omdat deze twee zogenoemde prachtwijken een multiculturele populatie hebben en uit meerdere sociaaleconomische groepen bestaan”, zegt projectleider Semiha Denktas van het Erasmus MC.Onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheid van de bevolking in de deelgemeente Noord minder goed is dan die van andere deelgemeenten.

De proef preconceptiezorg met de kinderwensspreekuren is het eerste onderdeel van het programma ”Klaar voor een Kind”, dat beoogt de babysterfte in Rotterdam te verminderen. Volgens Denktas is de babysterfte in Rotterdam hoger dan in andere steden. Zij noemt dat niet alleen een medisch probleem. „Het gaat om de vraag welke maatschappelijke problemen ertoe kunnen leiden dat een zwangerschap niet goed afloopt”, zegt ze.

Al in 2006 adviseerde de Gezondheidsraad dat stellen die een kind willen advies moeten krijgen over hun levensstijl. Daarbij gaat het over bijvoorbeeld ongezond eten, alcohol-gebruik, roken, (erfelijke) ziektes, medicijngebruik en werk-omstandigheden.

In Rotterdam resulteerde dat in een publiekscampagne waarin stellen met een kinderwens zich konden melden bij het Prenataal Centrum Rijnmond.

„Het is echter niet gelukt met alleen een publiekscampagne mensen te interesseren voor deze vorm van preconceptiezorg”, zegt Denktas. „Wij gaan nu mensen uit de doelgroepen opleiden, zodat ze hun eigen doelgroep kunnen voorlichten.” Huisartsen en verloskundigen maken van een stel dat zwanger wil worden een risicoprofiel. Als daaruit blijkt dat er een verhoogd risico is, volgt extra begeleiding of wordt doorverwezen naar de specialistische preconceptiezorg in het ziekenhuis. In de proef doen ook de apothekers mee omdat die een goed overzicht hebben van het medicijngebruik van patiënten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer