Biotechnologie kan slecht aan investeerders komen
Het lukt de overheid nauwelijks om nieuwe bedrijven in de biotechnologie te helpen oprichten. Het stimuleringsprogramma van het ministerie van Economische Zaken voor starters in de biotechnologie, Biopartners, ziet het aantal starters alleen maar dalen.
Dit jaar waren er nog geen vijftien beginnende bedrijven, vorig jaar achttien en dat jaar ervoor 22.
Bestuursvoorzitter van Biopartners prof. G. van Beynum maakte de cijfers donderdag tijdens een bijeenkomst in Leiden bekend. Hij wijt de daling aan het slechte economische klimaat, waardoor jonge bedrijven niet naar de beurs kunnen om nieuw geld op te halen. Durfinvesteerders denken daarom volgens hem wel twee keer na voordat zij in een starter investeren, omdat zij op een bepaald moment hun rendement willen opstrijken uit bijvoorbeeld een beursgang. „Er is maar een beperkt aantal investeerders dat starters wil steunen.”
Juist de biotechnologie (in het jargon ”life sciences”) is een risicovolle belegging. Het is immers de vraag of elk onderzoek naar medicijnen en biotechnologische toepassingen leidt tot een product dat op de markt is te brengen en dus winst oplevert. Een bedrijfje beginnen vereist al snel 0,5 miljoen euro, en vaak nog miljoenen om het onderzoek verder te financieren. Juist het eerste bedrag vergaren, is heel moeilijk.
Biopartners heeft in vier jaar 45 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken te besteden om universitaire kennis te gelde te maken. Het fonds heeft in zes steden biotechologiecentra neergezet, waar beginnende ondernemers tegen lage kosten voor maximaal vijf jaar een kantoor of laboratorium kunnen huren. Ook wil Biopartners wetenschappers met een goed idee via masterclasses op weg helpen om ook een goede ondernemer te worden.
In Amsterdam staat het onlangs opgeleverde pand echter nog helemaal leeg. Een aantal starters dat gebruik wilde maken van de ruimtes trok zich op het laatste moment terug, één vanwege een faillissement. In Amsterdam is bovendien veel concurrentie van de universiteiten die zelf een zogeheten incubator of nestplaats voor jonge bedrijven hebben.
Hoewel Biopartners het investeren in kennis moet stimuleren, ontbreekt het bij het fonds aan contacten met de financiële wereld, geeft directeur W. Mosmuller van Biopartners toe. „Wij bestaan nu twee jaar en we hebben nog niet alles kunnen doen”, verklaarde hij. Daarom begint het fonds binnenkort met kennismakingsbijeenkomsten voor investeerders en bedrijven.