Buitenland

„Oorlog tegen Irak kan al–Qaida in de kaart spelen”

Een oorlog tegen Irak kan al–Qaida en andere terroristische organisaties in de kaart spelen. In de islamitische wereld en ook in West–Europa zouden zich honderden nieuwe recruten voor deze groeperingen kunnen aanmelden.

ANP/AFP/DPA
19 December 2002 16:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:01

Die waarschuwing gaf de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Britse Lagerhuis donderdag. De commissie stelt verder dat de regering het gevaar van destabilisering van de islamitische wereld heel serieus moet nemen.

De parlementsleden van regeringspartij Labour en van de oppositionele Conservatieven maakten duidelijk het niet helemaal eens te zijn met minister Straw, ook al stemmen zij in met het besluit van de regering zich achter de Verenigde Staten te scharen in de strijd tegen het terrorisme. Zij vinden dat de minister ’verbazingwekkend onbezorgd’ is over de mogelijke reacties op een oorlog tegen Irak. „Wij delen niet de zekerheid van de heer Straw volgens welke de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in staat zijn een eventuele militaire actie tegen Irak te rechtvaardigen tegenover de Arabische publieke opinie.”

Straw heeft volgens de invloedrijke commissie de noodzaak verdedigd om met kracht op te treden om ontwapening van Irak te bewerkstelligen. Zij stellen dat dat bij veel Britten als misschien wel als tamelijk redelijk overkomt, maar waarschijnlijk veel minder bij de jonge mensen in Egypte, Jemen of Saoedi–Arabië. „Zeker als er beelden van Irakese burgerslachtoffers worden uitgezonden op de televisiezender al–Jazeera en andere Arabische media.”

Het rechtvaardigen van een militaire actie als „preventieve zelfverdediging” kan volgens de commissie het agressieve gebruik van geweld door minder aan het internationaal recht hechtende landen lijken te legitimeren.

Als duidelijk wordt dat Irak zich niet aan de laatste VN–resolutie houdt, moet de Britse regering zich volgens de commissie tot het uiterste inspannen om tot nog een resolutie van de Veiligheidsraad te komen, waarin het gebruik van ’alle noodzakelijke middelen’ voor ontwapening van Irak wordt goedgekeurd. Straw bevestigde tegenover de commissie dat Londen voor een tweede resolutie is. De regering van de Verenigde Staten vindt het niet totstandkomen van een nieuwe resolutie militaire actie niet in de weg hoeft te staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer