BAM ziet voorlopig geen rust op woningmarkt
Bouwbedrijf BAM ziet de rust op de woningmarkt voorlopig niet wederkeren. Dat heeft bestuursvoorzitter Joop van Oosten donderdag gezegd in een toelichting op de resultaten over 2008. Mede daarom laat de onderneming zijn winst– en omzetdoelstellingen voor dit jaar varen.
Uit de cijfers bleek dat vooral de divisie Vastgoed hard geraakt is door de financiële crisis, die geleid heeft tot een sterk gedaald consumentenvertrouwen. „Het lijkt alsof we op een glijbaan zitten. Niemand ziet een rustpunt", aldus Van Oosten. Maatregelen als ontslagrondes worden niet uitgesloten als de situatie nog slechter wordt.Zakenbank Petercam leek het gebrek aan rust donderdag te beamen. Petercam verlaagde het beleggingsadvies voor BAM omdat de zakenbank erop rekent dat het „winstmomentum" niet voor 2011 zal aantrekken. BAM acht de in 2006 opgestelde doelstellingen voor dit jaar, een omzet van 10 miljard euro en een winst voor belasting van 4 procent van de omzet, in de huidige markt niet langer haalbaar.
BAM verkocht vorig jaar in Nederland 3231 zelfgebouwde woningen, 40 procent minder dan in 2007. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar de huizenmarkt nog veel slechter is, schreef het bedrijf in totaal 22 miljoen euro af op (vertraagde) projecten.
Ook was het bedrijf genoodzaakt door de in hoog tempo verslechterde marktomstandigheden 100 miljoen euro af te schrijven op de eerder dit jaar volledig ingelijfde projectontwikkelaar AM.
De last voor AM en negatieve valuta–effecten zorgden ervoor dat de nettowinst van BAM ongeveer 107 miljoen euro lager uitviel dan de ruim 268 miljoen euro in 2007. Analisten hielden van tevoren geen rekening met een afschrijving op de projectontwikkelaar en raamden de nettowinst over 2008 gemiddeld op 265 miljoen euro. De omzet steeg met 3,5 procent tot 8,8 miljard euro.
De winstdaling resulteert in een lager dividend, 50 cent tegenover 90 cent een jaar eerder. „De verlaging van het dividend, die niet gebaseerd is op een genormaliseerde winst, zal door de markt niet gewaardeerd worden", aldus Petercam. „Duidelijk negatief nieuws", aldus zakenbank RBS. Aan het begin van de middag noteerde het aandeel BAM 15 procent lager.
De divisies Bouw en Infra waren vorig jaar „lichtpunten", aldus Van Oosten. Toch zag de topman ook daar „enige onzekerheid in de markt kruipen." Die onzekerheid kan volgens de topman in Nederland door de overheid worden weggenomen. „We merken nog niets van stimulerende maatregelen. Het lijkt weggezakt in een politiek moeras. Als er snel knopen worden doorgehakt, weet iedereen waar hij aan toe is."