Kerk & religie

Kwarteeuw op zoek naar kerkhistorie

Van Schotland tot Hongarije en van Rusland tot Zuid-Afrika. Tientallen gebieden heeft de ”kerkhistorische kring” inmiddels bezocht. Het interkerkelijke reisgezelschap trok er afgelopen herfst voor het 25e jaar op uit.

5 March 2009 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:26
SINT-PETERSBURG – Hoogtepunt uit het 25-jarige bestaan van het interkerkelijke reisgezelschap, was de reis naar Sint-Petersburg in 1995. Op de foto de Russisch-orthodoxe Kerk van de Verlosser op het Bloed. Foto EPA
SINT-PETERSBURG – Hoogtepunt uit het 25-jarige bestaan van het interkerkelijke reisgezelschap, was de reis naar Sint-Petersburg in 1995. Op de foto de Russisch-orthodoxe Kerk van de Verlosser op het Bloed. Foto EPA

„Ons gezamenlijk concentreren op kerkhistorische onderwerpen” – dat is wat C. Groeneveld uit Ridderkerk betreft de doelstelling van de kerkhistorische kring. Groeneveld (75) nam vorige maand afscheid als reisleider, na tien jaar tochten te hebben georganiseerd.De eerste reis, met bestemming Oost-Duitsland, had plaats in 1983, vertelt hij. „Initiatiefnemer was ir. J. van der Graaf en deze reis vond plaats naar aanleiding van Luthers 500e geboortejaar.” De tocht beviel zo goed, dat het jaar erna een nieuwe volgde. Al snel ontstond een traditie die tot op heden wordt voortgezet.

Naast Van der Graaf was drs. K. Exalto tijdens de eerste tocht reisleider; hij voorzag de deelnemers van kerkhistorische informatie. In latere jaren werd deze functie overgenomen door met name drs. C. Blenk, terwijl ook reizen verzorgd zijn door L. J. van Valen, ds. K. Boersma en dr. J. Broekhuis.

Een doorsneereis duurt een dag of twaalf. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt ruim boven de 65, vertelt Groeneveld. „Een flink deel van de deelnemers is afkomstig uit de kring rond de Gereformeerde Bond, de Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerken, maar iedereen is welkom. Gelukkig zijn er nooit problemen vanwege verschillende kerkelijke stromingen. We vormen samen eigenlijk één grote familie.”

Sinds 2004 organiseert de kring ook kortere tochten, van een dag of vier, met name voor mensen die een lange reis een te grote belasting vinden. Er zijn inmiddels 27 grotere en 5 kleinere reizen georganiseerd. Ze krijgen bekendheid via het netwerk van bestaande deelnemers, en regelmatig verschijnt er een aankondiging in De Waarheidsvriend.

Tijdens een kerkhistorische tocht is er ook aandacht voor de huidige kerkelijke situatie. „We gaan altijd op zoek naar geloofsgenoten. Op zondag bezoeken we ’s morgens waar dit kan een plaatselijke dienst. ’s Avonds houden we dan vaak nog een Nederlandstalige bijeenkomst.”

De organisatie laat de deelnemers goed beslagen ten ijs komen, door hun vooraf de nodige schriftelijke informatie te bieden. Achteraf volgt steevast een uitgebreid verslag, gemaakt door diverse deelnemers. Groeneveld: „Het verslag van onze laatste grote reis, naar Griekenland, Bulgarije en Istanbul, telt zo’n tachtig pagina’s. Het is uitgereikt tijdens de reünie, die we altijd houden. Alle reisverslagen van de kring beslaan samen denk ik wel zo’n 2 meter.”

De reislust onder de deelnemers blijft onverminderd groot en er zijn alweer plannen voor diverse tochten: een kerkhistorische vaartocht door Nederland, een reis naar Armenië en een Augustinusreis, waarbij onder meer Milaan, Rome en mogelijk zelfs Noord-Afrika worden aangedaan.

Voor veel deelnemers was het hoogtepunt uit de achterliggende 25 jaar de reis naar Sint-Petersburg, in 1995. De omwenteling had kort ervoor plaatsgevonden en het was bijzonder om rond te lopen in een stad die zo veel jaar vijandelijk gebied was geweest.

Voor Groeneveld zelf springt de reis naar Scandinavië eruit. „Het doet je toch wat als je in Uppsala bij het graf van Nathan Söderblom staat, een van de voorvechters van de oecumene. Dit voorbeeld laat trouwens zien dat we niet alleen kiezen voor bestemmingen met een calvinistisch karakter. Overal heb je oprechte mensen die zoeken naar de waarheid. Als je die ontmoet, levert dat boeiende reizen op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer