Eerste huisverboden in Twente uitgereikt
Vanaf 1 maart is het opleggen van Huisverbod in Twente gestart. Afgelopen weekend zijn er vier verboden opgelegd en is in alle gevallen de hulpverlening opgestart.
In Almelo is een 41-jarige man in zijn woning aangehouden in de nacht van zaterdag op zondag, om kwart voor 1. Tegen hem is aangifte gedaan door zijn partner. Hij werd verdacht van verkrachting. De man heeft een huisverbod gekregen voor de duur van 10 dagen. De man is opgesloten en in verzekering gesteld.Een 20-jarige vrouw uit Rijssen heeft een huisverbod voor de duur van 10 dagen gekregen. De vrouw gedroeg zich in de nacht van zaterdag op zondag, om twintig over 4 zich agressief in haar woning, vernielde spullen en verkeerde onder invloed van alcohol. Hierbij gedroeg zij zich gewelddadig in de richting van haar partner. Door de politie is aan de vrouw hulpverlening geboden. Ze is naar een ander adres gebracht waar ze de nacht verder doorbracht.
Bij de politie kwam zondagmorgen vroeg, omstreeks 6 uur een melding van een ruzie in een woning in Almelo. Twee partners hadden zodanig ruzie met elkaar dat hierbij de inboedel werd vernield. Tijdens dit conflict raakte een 34-jarige man gewond. Een 25-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd besloten dat er verder geen strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld. De 25-jarige man heeft een huisverbod gekregen voor de duur van 10 dagen. Hij verblijft op een ander adres. (09-023611)
Een 34-jarige Oldenzaalse heeft een huisverbod gekregen op zondagmorgen, Zij kwam omstreeks tien over 11 aan het politiebureau om de relatieproblemen tussen haar en haar man te bespreken. Ze hadden eerder die dag slaande ruzie met elkaar gehad. De politieagenten hebben de zaak opgepakt en afgewogen. Aan de 34-jarige vrouw werd een huisverbod van 10 dagen opgelegd. De reclassering heeft contact opgenomen met de vrouw. Zij verblijft momenteel elders. Maatschappelijk werk heeft contact opgenomen met haar man.
Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.
De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.
De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.