Impuls voor theologie in Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) investeert de komende vijf jaar 1,5 miljoen euro extra in de faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap. Dat maakte de decaan van de faculteit, prof. dr. G. H. van Kooten, gisteren bekend.
De RUG wil haar reputatie als „uitstekende onderzoeks- en onderwijsinstelling” verder uitbouwen. In het kader daarvan start de universiteit een „ambitieus” investeringsprogramma, het ”coryfeeproject”. Het betreft een „impulsinvestering” van zo’n 20 miljoen euro, waarbij internationaal vooraanstaande wetenschappers worden aangetrokken om aan de RUG te komen werken.De vakgebieden waarop zij actief zijn, zijn verdeeld over de verschillende Groningse faculteiten en departementen. „Voor alle te benoemen wetenschappers geldt dat zij naast hun eigen onderzoek een spilfunctie vervullen bij het integreren, coördineren en uitbouwen van bestaande onderzoeks- en onderwijsactiviteiten”, aldus prof. Van Kooten. „Ook de samenwerking in internationale netwerken en het aantrekken van internationale studenten staan hoog op de agenda.”
Van de 20 miljoen euro die de Groningse universiteit voor het coryfeeproject heeft uitgetrokken, gaat de komende vijf jaar 1,5 miljoen euro naar de faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap. Inmiddels is de eerste benoeming een feit: per 1 september zal dr. Kocku von Stuckrad de faculteit als hoogleraar religiewetenschap gaan versterken.
Von Stuckrad (1966) heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de Europese religiegeschiedenis en de geschiedenis van de astrologie. Hij werkte aan de Duitse universiteiten van Bremen, Er-furt en Bayreuth. Sinds 2003 is hij als religiewetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Von Stuckrad wil zich inzetten voor het verder uitbouwen van religiewetenschap op topniveau. „Religie kun je niet geïsoleerd bestuderen”, zei hij gisteren. „Wat wij ”religie” noemen is een discursieve gebeurtenis waarbij natuurwetenschap, wijsbegeerte, taal, politiek, recht, kunst, economie en andere culturele factoren nauw met elkaar verweven zijn.”
De instelling van de nieuwe leerstoel als deel van het coryfeeproject brengt volgens prof. Van Kooten ook ruimte met zich mee voor aanvullende investeringen: een nieuwe, vaste universitair docent religiesociologie, een onderzoeker voor drie jaar en twee promovendi. Daarnaast komen er extra middelen vrij voor „de opbouw van een facultair onderzoekscolloquium dat gewijd is aan een gezamenlijk, faculteitsbreed thema: twee keer per jaar worden internationaal vooraanstaande wetenschappers uitgenodigd om een lezing te houden en om een masterclass voor promovendi en studenten uit de onderzoeksmaster te verzorgen.”
Het nieuwe onderzoekscolloquium is de eerste tijd gewijd aan het thema ”Imago Dei (”Het beeld van God”): Rolmodellen, helden en goden”, en opent vanavond met een lezing van prof. Hans Bakker over de navolging van God in de oosterse religies.
Behoefte
Voor de theologische faculteit van de RUG betekent het coryfeeproject juist nu een enorme kans, geeft prof. Van Kooten aan. „De opkomst van radicale religieuze bewegingen in de tweede helft van de twintigste eeuw, de debatten omtrent secularisering en ontsecularisering, evenals het vraagstuk van migratie en multiculturalisme, hebben religie terug op de Nederlandse maatschappelijke en politieke agenda gebracht. Er is een grote maatschappelijke behoefte aan deskundigheid op het terrein van religie.”