Productie duurzame elektriciteit stijgt
De productie van duurzame elektriciteit is vorig jaar ten opzichte van 2007 gestegen met 1,5 procent tot 7,5 procent.
Die toename komt vooral door de groei van de elektriciteitsproductie uit windenergie en biomassa. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Duurzame elektriciteit wordt opgewekt uit windenergie, waterkracht, zonne-energie en de inzet van biomassa.
Het aandeel van groene stroom in de totale levering van elektriciteit is in één jaar met een kwart gestegen. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) noemt dit een teken dat het kabinet op de goede weg zit met de stimulering van duurzame-energieproductie.
„Mijn beleid is erop gericht ook in de komende tijd deze stijging vast te houden, ook al gaat het economisch bepaald niet voor de wind.” Ze wijst op de vrijdag flink verruimde subsidieregeling voor duurzame energie, die op 1 april ingaat.
Vooral de productie uit windenergie nam vorig jaar flink toe. Er zijn meer windmolens in gebruik genomen. Windenergie is daarmee verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de duurzame-elektriciteitsproductie.
De grote elektriciteitscentrales gebruikten in 2008 ruim een kwart meer biomassa dan in 2007. Dat was nog wel veel minder dan in 2005 en 2006. Toen was de subsidieregeling ruimer. De meegestookte biomassa in centrales was in 2008 goed voor ongeveer een kwart van de duurzame-elektriciteitsproductie.
Vorig jaar zijn drie nieuwe middelgrote installaties in gebruik genomen die elektriciteit maken met biomassa als enige brandstof. Het gaat om afvalhoutverbranders in Alkmaar en Hengelo en een kippenmestverbrander in Moerdijk.