Kerk & religie

Naam PKN definitief aanvaard

Protestantse Kerk in Nederland. Dat wordt definitief de naam van de toekomstige verenigde SoW-kerk. De hervormde synode, die in verdubbelde samenstelling vergaderde, heeft vrijdag in Lunteren de naam aanvaard.

Kerkredactie
13 December 2002 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 00:00
LUNTEREN - De hervormde synode kwam vrijdag in verdubbelde samenstelling bijeen. Voordat de zitting begon, werd een lied aangeheven. - Foto RD,(Henk(Visscher
LUNTEREN - De hervormde synode kwam vrijdag in verdubbelde samenstelling bijeen. Voordat de zitting begon, werd een lied aangeheven. - Foto RD,(Henk(Visscher

Dat gebeurde met 23 van de 72 uitgebrachte stemmen van de eerste afgevaardigden tegen. Hiermee sloot de synode zich aan bij het besluit dat de triosynode drie weken geleden nam.

Synodepreses ds. A. W. van der Plas nam niet deel aan de stemmingen over de naam en de kerkorde. Hij kreeg hiervoor op zijn verzoek vrijstelling van de synode.

Ds. H. de Jong (classis Zwolle) bracht de naam Kerk der Hervorming in Nederland (KHN) in. Dat was een variant op de naam Verenigde Kerk der Hervorming in Nederland (VKHN) die de hervormde synode in maart 1998 aanvaardde. Dit leidde destijds tot een patstelling, omdat de gereformeerde en de lutherse synode wilden vasthouden aan de eerder overeengekomen naam Verenigde Protestantse Kerk in Nederland (VPKN). Ds. De Jong bracht naar voren dat veel leden in de kerk zeer hechten aan de naam hervormd. „Ze zouden daarmee echt geholpen zijn. Het gereformeerde deel heeft steeds aan het kortste eind getrokken. Het is fijn als u ons dat gunt. Daarmee zou zo veel gewonnen zijn.” Dit keer stemden 27 leden voor KHN en haalde het voorstel het dus niet.

Ds. B. H. Weegink (classis Katwijk) diende de naam Hervormde Kerk in Nederland in. De naam Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft volgens hem een te beperkt draagvlak in de hervormde synode. Hij vindt dat de synode consistent moet zijn. Het gebruik van de naam PKN valt volgens hem niet echt mee. „Het komt weinig over. Het is niet bijzonder goed ontvangen. Het heeft geen werfkracht. Het roept te veel vragen op.” Zijn voorstel werd met 21 stemmen voor verworpen.

Ds. J. L. Schreuders (classis Bommel) stelde voor de kerk de naam Gereformeerde Kerk in Nederland te geven. De naam protestants drukt zijns inziens te weinig de continuïteit uit met de kerk van de Reformatie. „Het is een vlag die de lading niet dekt.” Hij besefte dat het vreemd is wanneer een hervormd synodelid met zo’n voorstel komt. Maar hervormden kunnen volgens hem niets tegen de naam gereformeerd hebben. „Die heeft historisch betere papieren en drukt wel een stuk continuïteit uit.” Het voorstel kreeg steun van negen synodeleden.

Ds. D. Breure (classis Nijkerk) sprak zijn verbazing uit over het feit dat het triomoderamen met de naam Protestantse Kerk in Nederland was gekomen. „In 1998 heeft ds. Wallet gezegd dat PKN zou kunnen als wij een meerderheid van de protestantse kerken zouden vertegenwoordigen. Dat was toen niet zo en nu ook nog niet.” Ook vroeg hij hoe serieus het moderamen de besluiten van de hervormde synode neemt. PKN verschilt ook in de ogen van het moderamen niet fundamenteel van de naam VPKN, die in 1997 op de triosynode was aangenomen, maar door de hervormde synode werd verworpen. „Ik vermag niet in te zien hoe het moderamen met deze naam tegemoetkomt aan de hervormde synode.”

Ouderling A. Steensma (classis Buitenpost) riep de synodeleden op betrouwbaar te zijn en het besluit van drie weken geleden te bekrachtigen. Ds. R. de Reuver (classis Alphen aan den Rijn) vindt dat de synode het zich niet kan permitteren het debacle van enkele jaren geleden te herhalen. „Wat voor uitstraling zal dat hebben?”

Volgens ouderling mevrouw M. Bons-Storm (classis Leiden) is een nieuwe naam altijd onwennig. Ze begrijpt goed dat het moeilijk te accepteren is de naam hervormd los te moeten laten. „Ik zeg daartegen in dat wanneer we ernaar zoeken de eenheid in Christus beter uit te stralen, we dat met z’n drieën doen. Het is psychologisch niet goed wanneer er hervormd of gereformeerd in de naam zit. We hebben gezocht naar een inspirerender naam dan protestantse kerk. Niemand kreeg een brainwave. En we moeten verder met de vereniging.”

Ds. H. J. Jansen (classis Emmen) heeft de afgelopen drie weken met de naam protestants, die hij „vreselijk” en „vaag” vond, geoefend. „Het viel me mee. Het is niet vager dan hervormd. We doen niet zo veel nieuws.” Hij bracht verder naar voren dat wanneer bedrijven fuseren, ze niet de naam van een van beide bedrijven kiezen. „Nee, dat is een overname.”

Voor visitator-generaal ds. J. Stelwagen is de naam protestants niet ideaal, maar wel aanvaardbaar. Hij herinnerde eraan dat in het verleden ook met modder is gegooid naar de naam hervormd. „Hervormd stond voor liberaal, tolerant en vrijzinnig. Maar nu klinkt het ons als oud en reformatorisch in de oren.”

Ouderling A. A. Snijders (classis Delft) vroeg de hervormden trouw te blijven aan hun eigen geschiedenis. „Met het oog op het geheel van de kerk dient een verwijzing naar hervormd gehandhaafd te blijven.”

Ds. A. P. van der Maas, tweede afgevaardigde van de classis Goes, vroeg in reactie op dit soort opmerkingen: „Rekent de synode er ook mee dat Gods Geest door de tijd heen ook nog iets kan doen?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer