Europese theologen bezorgd over koers paus
De beroering die in de Rooms-Katholieke Kerk ontstond na de acceptatie van vier uiterst conservatieve bisschoppen is nog niet voorbij. Rooms-katholieke theologen uit heel Europa roepen de paus op om trouw te blijven aan het tweede Vaticaans concilie.
Rooms-katholieke theologen uit twintig Europese landen spraken deze week tijdens een bijeenkomst in het Belgische Gent hun bezorgdheid uit over de crisis, zo berichtte de Belgische website KerkNet woensdag. De theologen roepen de paus op trouw te blijven aan het tweede Vaticaans concilie (1962-1965).Zij vrezen dat de onvoorwaardelijke opheffing van de excommunicatie van de vier bisschoppen de eenheid van de kerk en de geloofwaardigheid van haar getuigenis zal aantasten. De leden van de conservatieve priesterbroederschap Pius X wijzen sommige besluiten van het concilie, zoals de erkenning van de vrijheid van godsdienst en de hervorming van de liturgie, af.
Er staat heel wat op het spel, menen de theologen, verenigd in de Europese Vereniging van Katholieke Theologie: de collegiale uitoefening van het kerkbestuur, het respect voor de gewetens- en godsdienstvrijheid en het pleidooi voor de oecumenische en interreligieuze dialoog. Volgens hen tonen de problemen aan dat een grote meerderheid van de christenen betwijfelt of Rome de vernieuwing van het tweede Vaticaans concilie wil doorvoeren. „De vertrouwens-crisis is groot”, is het oordeel.
Drie Duitse hoogleraren die hun handtekening zetten onder een petitie van dezelfde strekking, zijn op het matje geroepen door bisschop Gerhard Ludwig Müller van het Zuid-Duitse bisdom Regensburg. Als de hoog-leraren niet binnen twee weken hun handtekening intrekken, volgen er sancties. In de petitie wordt paus Benedictus XVI opgeroepen zich geheel aan de resultaten van het tweede Vaticaans concilie te houden.
Müller vindt dat de drie, die als hoogleraar werken aan de rooms-katholieke theologische faculteit in Regensburg, de paus hebben beledigd. Zij moeten zich niet alleen van de petitie distantiëren, maar ook voor de bisschop verschijnen en tegenover hem trouw zweren aan de leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Müller, die als een zeer trouw volgeling van de paus geldt, heeft een kopie van zijn brief aan de theologen naar de president van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer gestuurd. Die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.
Vooral de opheffing van de excommunicatie van de Britse bisschop Richard Williamson in januari heeft tot veel verontwaardigde reacties geleid. Williamson ontkent het bestaan van de gaskamers in de nazi-concentratiekampen en zegt dat er ‘slechts’ 200.000 tot 300.000 Joden zijn gedood.