„We kunnen niet onder loonmatiging uit”
Het is terecht dat vakbewegingen de overheid oproepen te investeren in de economie en pleiten voor scholing en duurzaamheid. Maar ze zouden hun leden er ook vast op kunnen wijzen dat loonmatiging eveneens een middel is om te besparen.
„De recessie gaat in zo’n razend tempo dat we daar niet onderuit kunnen.” Dat zegt Arne Schaddelee van de reformatorische vakorganisatie RMU in een reactie op het Deltaplan dat FNV, CNV en MHP dinsdag presenteerden in Den Haag.Schaddelee: „Werknemers kunnen gemakkelijk inleveren zonder dat hun koopkracht erop achteruit gaat. De WW-premie valt weg, benzineprijzen dalen. Zelfs zonder loonstijging via cao’s stijgt koopkracht met 2,5 procent. En zo kunnen bedrijven meer werknemers in dienst houden.”
Scholing moet niet alleen op jongeren zijn gericht, maar juist ook op ouderen, benadrukt de RMU. „Dat gebeurt nu ook al in de werktijdverkorting. Iemand van 54 die wordt ontslagen, kan nog wel twaalf jaar mee.”
Ook christennetwerk|gmv staat achter de stimuleringsmaatregelen van de bonden, zegt Bert Moolhuizen van de vakcentrale. De organisatie legt de nadruk niet op „Hoe krijgen we de economie weer op het oude niveau dat wij zo comfortabel vinden”, maar op „Hoe voorkomen we dat mensen duurzaam aan de kant komen te staan, hoe komen zij weer terecht in dienstbaarheid aan de samenleving? En hoe verdelen we de pijn?” Scholing speelt daarbij een belangrijke rol, vindt ook christennetwerk|gmv.
De grote vakcentrales willen met een plan van 7 miljard euro de crisis te lijf gaan. Volgens de bonden kunnen arbeidspools, extra werktijdverkorting en deeltijd-WW, meer doorleermogelijkheden voor jongeren en investeringen in kinderopvang, onderwijs en zorg kunnen in twee jaar drie- tot vierhonderdduizend banen redden.